Politiek

Kabinet: Wij zien geen problemen met mondkapjes-deal Sywert van Lienden

01-06-2021 19:08

Sywert van Lienden. Screenshot NPO.

Wat het kabinet betreft is er niets aan de hand met de mondkapjes-deal die het kabinet sloot met Sywert van Lienden. Dat schrijft minister voor Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) dinsdagavond aan de Tweede Kamer na vragen van JA21. Dat Van Lienden werkte via Stichting Hulptroepen of zijn eigen Relief Goods Alliance (RGA) maakt het ministerie van Volksgezondheid niet uit; de prijs, kwaliteit en leveringszekerheid waren in orde. Ook is er geen sprake van belangenverstrengeling. Toenmalig minister voor Medische Zorg Martin van Rijn (PvdA) was verantwoordelijk voor de deal.

Van Ark:

“Het type construct zoals Stichting Hulptroepen of Relief Goods Alliance (RGA) maakte voor VWS niets uit. Het enige dat namelijk telde was om de zorg in Nederland zo snel mogelijk te voorzien van voldoende, kwalitatief goede mondmaskers. Daarnaast waren binnen het LCH (Landelijk Consortium Hulpmiddelen, de inkooporganisatie die in maart 2020 werd opgezet door het ministerie, BP) duidelijke procesafspraken gemaakt die richting gaven aan een aantal belangrijke aspecten bij de inkoop. Deze waren ook van toepassing op Relief Goods Alliance (RGA) net zoals dat ook bij andere (potentiële) leverancier(s) en order(s) het geval was. De kern daarvan was: is de kwaliteit goed, is de prijs redelijk en is de leverancier in staat de beoogde producten te leveren?”

Bovendien:

“Het aanbod van RGA was aantrekkelijk, omdat het om substantiële aantallen mondmaskers ging, deze producten waren voorzien van een CE-markering en er relatief snel geleverd kon worden. Daarnaast gaf het LCH aan dat de aangeboden tarieven van RGA overeenkwamen met de tarieven die door het LCH als benchmark gebruikt werden.”

Dat Van Lienden goede contacten onderhoudt met het CDA was geen bezwaar. “Er is geen schijn van belangenverstrengeling.” Van Ark:

“De heer Van Lienden heeft in maart 2020 contact opgenomen met de politiek adviseur van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de vraag waar hij zich kon melden met een aanbod van mondmaskers. Deze vraag is van een reactie voorzien en het contact met LCH is tot stand gebracht. De vraag hoe en bij wie een aanbod voor PBM kon worden aangedragen was dagelijks werk voor vele medewerkers van VWS. Aanbiedingen werden onder de aandacht gebracht via (ex-) politici van veel partijen waaronder het CDA. Maar ook vele ondernemers, bekende en minder bekende Nederlanders kwamen met leads. Leden van het kabinet ontvingen in die tijd ook veel van dit soort aanbiedingen. Al deze aanbiedingen zijn onder verantwoordelijkheid van de minister voor Medische Zorg zorgvuldig bekeken en waar relevant in behandeling genomen. Dat maakt dat er geen schijn is van belangenverstrengeling. De minister van VWS heeft ook verschillende berichten van de heer Van Lienden ontvangen om zijn activiteiten onder de aandacht te brengen. Deze berichten zijn doorgestuurd naar de verantwoordelijke minister voor Medische Zorg de heer Van Rijn.”

Blijft staan dat Van Lienden zei dat hij mondkapjes ‘om niet’ wilde leveren maar uiteindelijk toch negen miljoen euro opstreek. Al te diep wil Van Ark niet op die kwestie ingaan:

“Het beeld dat er exorbitante winst gemaakt zou zijn gemaakt aan een internationale crisis is niet goed.”

Donderdag houdt de Tweede Kamer weer een regulier debat over de strijd tegen het coronavirus. Deze kwestie zal dan ook aan de orde komen.

Video – Marcel van Roosmalen: ‘Sywert van Lienden is de Anton Mussert uit de coronatijd’

Briefje van Jan – Aan prins Constantijn