Ondernemen & zzp

Zo voorkom je dat wie dan ook je online kan tracken

04-06-2021 10:20

Internetbedrijven komen graag van alles te weten van hun gebruikers. Ze achtervolgen ze letterlijk. Dat noemen we tracking. Dat is schadelijk voor je privacy, want wat gaat het grote techreuzen aan wat jij online doet? Je wilt natuurlijk niet dat jouw persoonlijke gegevens verkocht worden aan derden. Hoe kun je voorkomen dat je wordt getrackt? We bekijken drie opties: een VPN, een anonieme browser, of een proxy.

Wat tracken bedrijven en waarom doen ze dat?

Bedrijven als Facebook en Google houden bij wat je online doet. Ze willen weten welke websites je bezoekt, hoe lang je op een website bezig bent en op welke pagina’s je doorklikt. Zo krijgen ze een beeld van wat je interesses zijn. Waardevolle informatie, want die informatie kunnen ze doorverkopen aan adverteerders. Adverteerders kunnen dan gerichte advertenties maken en aan je laten zien.

Op die manier wordt geld verdiend en blijven de eerder genoemde diensten gratis. Eigenlijk betaal je dus met je privacy. Apple is al tegen deze vorm van privacyschending en verplicht ontwikkelaars om toestemming te vragen aan gebruikers om ze te mogen tracken. Op zijn beurt vindt Facebook dat geen goed plan, en dreigt zelfs Facebook een betaalde dienst te maken voor mensen die tracking uitschakelen.Is er een manier om tracking uit te schakelen en in de toekomst toch gratis gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld Facebook? Daar zijn meerdere trucjes voor.

Zo stop je tracking

De beste oplossing is het gebruiken van een VPN. Een VPN is een Virtual Private Network. Je maakt dan via software verbinding met een server in binnen- of buitenland. Die server wordt beheerd door de VPN-aanbieder die je kiest. De data wordt versleuteld en de server leent zijn IP-adres aan jou uit. Daardoor lijkt het net alsof je vanuit een andere locatie surft. Het wordt daardoor ook moeilijker om je te tracken. Wanneer je gebruikmaakt van een VPN met een ‘no-logs beleid’ weet je zeker dat de VPN-aanbieder geen data van je bijhoudt.

Een andere optie is een browser als Tor te gebruiken. Dat is een browser die je dataverkeer compleet versleutelt en anonimiseert. Tor verstuurt je data aan meerdere servers, die door vrijwilligers worden beheerd. Die servers staan overal ter wereld en daardoor is het lastig voor bedrijven om uit te vinden vanaf welke locatie je verbinding maakt. Helaas werkt Tor alleen voor het surfen en niet voor bijvoorbeeld downloaden. Bovendien weet je nooit zeker wie je data bekijkt, want wie zijn die vrijwilligers van Tor eigenlijk?

Je kunt ook een proxy gebruiken. Je maakt dan verbinding via een tussenverbinding met een server in het buitenland. Dan kun je doen alsof je vanaf een andere locatie surft. Dat helpt ook bij het oplossen van geoblokkades: websites die voor Nederlanders geblokkeerd zijn. Het maskeert wat je locatie is, maar dat is ook het enige dat het doet. Je data wordt niet versleuteld en je bent nog steeds kwetsbaar op het internet. Je weet bovendien niet wie de eigenaar van de proxy is.

Door een VPN te gebruiken tackle je alle onzekerheden van Tor en proxies. Je maakt gebruik van een extra versleutelde verbinding. Op die manier surf je veiliger, anoniemer en vrijer. Zo kun je tracking gewoon toestaan, terwijl je anoniemer internet: de data die je dan aan techbedrijven geeft, is eigenlijk waardeloos.