Achtergrond

Opiniepeiling Maurice de Hond: CDA implodeert na vertrekken Omtzigt, 8 zetels is laagste score ooit

13-06-2021 09:56

videostill

Het bekend worden van het memo van Pieter Omtzigt aan de evaluatiecommissie van het CDA en het opstappen van hem als kamerlid voor het CDA zorgt ervoor dat het CDA gedaald is naar 8 zetels in de gisteren gehouden peiling. Dit is de laagste score, die ik ooit voor deze partij heb gemeten. De totaaluitslag van deze week is nu:

Op meerdere manieren is dit een heel bijzondere uitslag. Als iemand 3 maanden geleden zou gezegd hebben dat BoerBurgerBeweging in een peiling in juni op de helft van de zetels van het CDA zou staan, dan was die persoon voor gek verklaard. En dat de twee andere nieuwkomers, JA21 en Volt, ook slechts 2 zetels minder scoren dan het CDA, was ook niet te voorspellen.

We stelden de vraag hoe groot de kans zou zijn om, als Omtzigt met een eigen partij zou starten, op deze partij te gaan stemmen. Vanzelfsprekend is dat een hypothetische situatie en zelfs als Omtzigt dat echt zou gaan doen, dan is maar de vraag welke andere personen daar dan betrokken bij zijn en wat de speerpunten zullen zijn. De resultaten van de vraag zijn wel indicatief, die partij zou kiezers van alle kanten aantrekken. Kijk maar: