Politiek

Peilingwatch – Vertrouwen in Wopke Hoekstra keldert – Helft CDA-kiezers overweegt stem op Pieter Omtzigt

14-06-2021 17:30

Pieter Omtzigt en Wopke Hoekstra.

Peilingen zijn palingen, voorlopig is het nog niet tijd voor verkiezingen en de toekomstplannen van Pieter Omtzigt zijn ongewis anders dan dat hij voornemens is terug te keren in de Nationale Vergaderzaal als zelfstandig Tweede Kamerlid. Weerhoudt de fijne jongens en meisjes van EenVandaag er niet van even hun helse peilingenmachine aan te slingeren.

Lees ook – Pieter Omtzigt stapt op bij het CDA

Wat blijkt: het vertrek van Omtzigt zet de positie van CDA-leider Hoekstra verder onder druk. Precies een half jaar geleden had 96 procent van de CDA-kiezers nog vertrouwen in hem. Een maand geleden daalde dat cijfer naar 70 procent, al een flink contrast met de vertrouwenscijfers van andere partijleiders die meestal meer dan 90 procent van hun kiezers achter zich heeft staan. Nu, na het opstappen van Omtzigt, staat een kritieke 51 procent van de CDA-kiezers nog achter Hoekstra als partijleider.

Ruim de helft van de CDA-kiezers van maart (53 procent) zou nu een stem op Omtzigt overwegen. Maar ook bij andere kiezers, vooral die van protestpartijen als de SP, PVV en FvD, is er animo voor een nieuwe partij van Omtzigt. Opvallend is volgens EenVandaag dat Omtzigt weinig potentie heeft bij VVD-kiezers.

Bassiehof – De vier opties van Pieter Omtzigt