Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Hugo de Jonge

15-06-2021 09:31

Meneer De Jonge,

Hoe pijnlijk is dít nu weer?

De voorzitter van de commissie fondsenwerving van het CDA schreef op 28 november een verontruste mail aan CDA-voorzitter Rutger Ploum en CDA-campagneleider Raymond Knops.

Van de voor een goede verkiezingscampagne minimaal benodigde 1,25 miljoen euro zou “in de huidige constellatie” maximaal 500.000 euro binnenkomen, omdat de geldstroom “sinds de zomer stil is komen te liggen” en “de grotere funders (uiterst) negatief zijn en niet bereid geld te geven”.

Die zomer waarin de geldstroom ophield, werd u (een soort van) gekozen als lijsttrekker van het CDA.

In ‘de huidige constellatie’ was u lijsttrekker van het CDA.

Twee weken later trok u zich terug als lijsttrekker.

Dat kon u met een verwijzing naar uw drukke baan (op de foto voor social media, interviewtje hier, ijdeltuiterijtje daar en ook nog iets met corona) met goed fatsoen doen.

Tot nu dus uitlekt wat de ware reden van uw terugtreden was: de voorzitter van de commissie fondsenwerving luidde de noodklok. Uw kop moest op het hakblok.

De rest is geschiedenis: er ontstond ‘een nieuwe constellatie’.

Uw ‘running mate’ Pieter Omtzigt kreeg een mes in zijn rug van Rutger Ploum, Wopke Hoekstra werd alsnog lijsttrekker de geldstroom kwam weer op gang.

De grootste funder was opeens niet meer (uiterst) negatief en nu wél bereid geld te geven.

Om precies te zijn: 1,2 miljoen euro.

Zijn naam: Hans van der Wind.

Zijn functie: voorzitter van de commissie fondsenwerving van het CDA.

Kocht Van der Wind invloed, zoals Pieter Omtzigt suggereerde?

Het CDA-bestuur zegt van niet.

U en ik weten wel beter.

Hij brandde u in zijn rol als voorzitter van de commissie fondsenwerving van het CDA tot uw enkels af en beloonde de partij met 1,2 miljoen euro nadat die de ene lijsttrekker had ingeruild voor de andere.

Eentje die, bijvoorbeeld, opeens de duur van de WW wilde halveren

Wel een grappig detail nog: die Hans van der Wind (net als Wopke Hoekstra oud-McKinsey) vergaarde zijn kapitaal onder meer met de verkoop van Van Dijk Educatie in Kampen in 2019 aan de Brits-Amerikaanse investeringsmaatschappij Towerbrook.

En wie is de oprichter van Towerbrook? George Soros!

George Soros sloeg met de aankoop van de schoolboekenboer twee vliegen in één klap.

De eerste vlieg: hij spekte een man die toen al tien jaar CDA-donateur was dusdanig, dat die niet eens meer met zijn ogen hoeft te knipperen als hij 1,2 miljoen overmaakt voor een verkiezingscampagne met de door hem gewenste lijsttrekker.

De tweede vlieg: hij kon vanaf dat moment die lieve kindjes in Nederland via de enige boeken die ze wel móeten lezen, hun schoolboeken, duidelijk maken hoe ze over dingen moeten denken. Want indoctrinatie (en kindermisbruik), daar kun je niet jong genoeg mee beginnen…

Maar dat uiteraard geheel terzijde.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Als troost voor het pijnlijke verlies van uw laatste restje geloofwaardigheid.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via Ahmed (die 10% krijgt) of via mevrouw Dijkgraaf (die 50% pakt, minstens).