Politiek

‘Bij het Turkse consulaat kunt u hem aangeven als u wil dat hij in Turkije als verdachte wordt aangemerkt’

18-06-2021 18:03

Still van YouTube

“Turkse Nederlanders die landgenoten aangeven, weten dat dit vaak niet zonder gevolgen blijft. Berucht is het klikken bij de Turkse ambassade in Nederland. Wanneer wij bellen met een niet-bestaande naam blijkt dat nog altijd te kunnen.

‘Zegt u het maar’, zegt een ambtenaar van de Turkse ambassade in Den Haag.

‘Ik bel voor het volgende: er is iemand op Twitter die slechte, negatieve, dingen schrijft over mij en over Turkije. Kan ik hem bij jullie aangeven?’

De vrouw hoeft geen ogenblik na te denken en antwoordt meteen: ‘Nee, dat kan niet direct bij ons maar wel bij het consulaat. Daar kunt u hem aangeven als u wil dat hij in Turkije als verdachte wordt aangemerkt.’

Nederland telt naast de Haagse ambassade drie consulaten. Ook daar kijkt niemand op van ons verzoek. De consulair medewerker die wij aan de lijn krijgen, wil meteen driftig gaan registreren. Ze vraagt naar contactgegevens van de persoon die moet worden ‘aangemerkt als verdachte’.

Daar eindigt ons gesprek. Maar zulk soort gesprekken zullen talloze keren worden gevoerd. Toen Ebru Umar werd gearresteerd ‘regende het aangiftes’. Documentairemaker Sinan Can weet dat er over hem 63 ‘klachten’ zijn binnengekomen bij de ambassade. ‘Iemand die ik daar ken belde mij en zei: “Geloof me Sinan, ze liggen hier op het bureau.” Tussen die aangiftes zaten mensen die ik kende, kennissen van mij.’ Het Eindhovense SP-gemeenteraadslid Murat Memis zat in 2019 maanden vast in Turkije. ‘Dat gebeurde niet zomaar. Toen ze mij aanhielden lag er al een heel dossier, met allemaal informatie uit Nederland.’”

De lange arm van Erdogan in Nederland is langer dan veel Turkse Nederlanders zouden willen. De Groene Amsterdammer zocht uit hoe veilig een Turkije-kritische Turk in Nederland is. Antwoord: helemaal niet veilig. Erdogan-kritische Turken, of gewoon Turken die vrij willen kunnen schrijven dat de Armeense genocide een genocide was, die naar Nederland zijn verhuisd omdat ze vrijheid wilden staan voor de keuze: opnieuw vluchten of toegeven aan intimidatie en bedreigingen. En nee, met de komst van DENK is het er bepaald niet beter op geworden.