Een slechte week voor de klimaatlobby. Om te beginnen stemde Zwitserland tegen een klimaatbelasting op CO2. De elite – behalve de Volkspartij – en bijna alle media waren vóór de CO2 belasting, maar het kon de Zwitserse burgers niets schelen. Een belangrijk signaal voor onze VVD en CDA die afwegen of ze met PvdA en GroenLinks willen regeren! Intussen blijft de olieprijs bijna dubbel zo hoog als op de verkiezingsdag in november toen Trump verloor. Voor een groot deel is dat de schuld van Biden en zijn Democratische Partij. Nog geen week na de inhuldiging verbood Biden de 50 deelstaten van de VS om met energiemaatschappijen te onderhandelen over energiewinning op overheids-terreinen. Die maatregel was zo overhaast en ondoordacht dat de rechter het verbod deze week ongeldig verklaarde.
Ook de Keystone Pipeline werd door de nieuwe president verboden. De energiesector heeft last van grote onzekerheid over Biden’s verdere CO2-beleid. Investeringen worden opgeschort en dat drijft de prijs van ruwe olie omhoog. Ook de acties van klimaatactivisten bij Shell en Exxon maken olie duurder omdat de twee oliereuzen onder druk staan om minder te investeren in nieuwe olievelden. Aramco in Saudi-Arabië en andere staatsbedrijven hebben geen last van aandeelhouders en gaan door met de productie zó te kalibreren dat ze hun winsten optimaliseren.
Volgens ‘Alpine Macro’ is de olieprijs voor het eerst sinds 2014 weer hoog genoeg dat Saudi-Arabië de overheidsbegroting rond kan krijgen. President Vladimir Poetin heeft nu een overschot dankzij duurdere olie en gas, en de ayatolla’s in Iran hopen dat de hogere prijs en de vermindering van de sancties tegen hun land geld opleveren om Hamas en Hezbollah weer flink te steunen in de terreur tegen Israël.
En Australië kan door de hoge olieprijs nog meer goedkope steenkool uitvoeren naar China (56 % van de elektriciteit uit steenkool) , India (70 % uit steenkool) en andere landen in Zuid- en Oost-Azië. Zelfs de oppositionele Labor Party van Australië wil doorgaan met de lucratieve export van steenkool tot na 2050. Dure olie betekent meer steenkool. Tegen die verslechterende achtergrond van duurdere benzine voor zijn Amerikaanse kiezers, verlies van marktaandeel van Amerikaanse bedrijven aan staatsbedrijven in Saudi-Arabië, Iran en Rusland, en de weigering van China, India en Australië om afspraken te maken over steenkool, reisde Biden naar Cornwall.
Premier Boris Johnson positioneerde een elektrisch aangedreven autobus voor het conferentiehotel, maar die moest buiten zicht van de wereldpers worden teruggesleept naar Londen bij gebrek aan een elektrisch oplaadpunt voor de terugreis.
Biden bleef ook deze week bij zijn mening dat het klimaat en de CO2 het belangrijkste onderwerp moet zijn op de politieke agenda: ‘Global warming is the greatest threat facing America’. Wat moeten de Amerikaanse militairen, de CIA en de instanties die proberen cyberterrorisme te bestrijden met een president die blijft volhouden dat CO2 zijn belangrijkste zorg is?
De militairen zullen bezorgd zijn over een president die zo veel miljarden besteedt aan binnenlands klimaatbeleid en dan moet bezuinigen op de marine. Als de VS sterkere banden wil met Taiwan, Japan, Korea en de overige bondgenoten in Oost-Azië moet president Biden de marine versterken in plaats van verwaarlozen.
Volgens de Wall Street Journal liet China in april op één dag drie nieuwe oorlogsschepen te water. Met de bezuinigingen van Biden kan Amerika over tien jaar niet meer geloofwaardig dreigen tegen agressie van China in de Zuid-Chinese zee of tegen Taiwan.
President Poetin heeft zijn gasleiding naar Duitsland en kan zich financieel niet veroorloven om olie en gas in te krimpen (30 procent van de Russische economie; twee derde van de export). Vorige maand hebben cyber-misdadigers vanuit Rusland de oliepijplijn tijdelijk uitgeschakeld die de helft van de Amerikaanse Oostkust bedient.
In een voorprogramma voor Poetins ontmoeting met Biden contrasteerde de Russische televisie beelden van Biden die struikelt op een vliegtuigtrap met een ijshockey spelende Poetin. Daarom is het zo belangrijk, dat de Nato-leden hun belofte nakomen om 2 procent van het bbp te besteden aan defensie.
Dat zou een signaal zijn dat Poetin respecteert, maar Nederland, Duitsland en de meeste andere NAVO-leden blijven tekort schieten. Maar hoe kan Biden in Brussel geloofwaardig de NAVO-landen aansporen om hun defensie budgetten te verhogen tot de al lang toegezegde 2 procent van het bbp, wanneer hij zelf het klimaat noemt als de grotere bedreiging?
Klimaatpolitiek is een non-starter met Rusland en China, en het is daarom jammer dat Biden’s extreme nadruk op het CO2-probleem ten koste gaat van steun aan de Amerikaanse militairen en de ‘intelligence community’. En, wat moeten de arme mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika denken wanneer nog steeds per dag tienduizend mensen sterven aan covid-19 (en dat zijn dan alleen de officiële cijfers).
Het is niet reëel om te verwachten dat India of bij voorbeeld Thailand (alle grenzen al een jaar gesloten voor toeristen; steeds meer Thais die hongerig in de rij moeten staan bij een voedselbank) nu zonder financiële hulp vanuit het rijke Westen akkoord gaan om goedkope energie te vervangen door dure energie.
Als president Biden kon toegeven dat dit jaar de covid-crisis zwaarder en tragischer is dan het klimaat, en samen met de G-7 partners zou helpen met vaccins en andere steun, zou dat de morele en politieke standing van de VS wereldwijd verhogen. Hulp tegen covid-19 maakt meer vrienden in de arme landen dan Westers klimaatbeleid. Biden’s zware nadruk op CO2 is in 2021 contraproductief.
Deze column verscheen eerder op Wynia’s Week. De onafhankelijke berichtgeving van Wynia’s Week wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Steunt u ook deze broodnodige, ongebonden journalistiek? Graag! Doneren kan op verschillende manieren. Lees HIER. Hartelijk dank!