Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Frank de Boer

22-06-2021 09:31

Beste Frank,

Hongarije is op sommige gebieden een heel fout land.

Zo werd vorige week in het Hongaarse parlement een wet aangenomen, die het ‘promoten’ van homoseksualiteit en het veranderen van sekse (jij zal dat laatste net zo noemen als mijn vader vroeger) onder jongeren verbiedt.

Feitelijk worden jonge homo’s en transseksuelen daarmee gedwongen ondergronds te gaan.

Schande!

Jij voelt er niets voor om je spelers bij de achtste finale van het EK in Boedapest uit protest met een regenboogarmbandje te laten spelen, zoals de Duitse doelman/aanvoerder Manuel Neuer eerder deed en zoals opiniemakers als Marieke Derksen (die bij De Telegraaf ‘Dochter Johan Derksen’ heet) van je eisen.

En daar heb jij volkómen gelijk in.

Het is heel belangrijk dat mensen zoals jij en je spelers zich als ‘BN’ers’ zich uitspreken tegen misstanden in de maatschappij (het WK in Qatar, de Toeslagenaffaire in Nederland, wereldwijd racisme, het uitblijven van compensatie voor de slachtoffers van gasboringen in Groningen, homofobie, enz, enz.), maar níet tijdens een toernooi.

Sportzomer 2021Sportzomer 2021

Het wordt met dit Nederlands elftal al lastig genoeg om de kwartfinale te halen, laat staan de halve, en dan kan elke afleiding funest zijn. Stel je voor dat aanvoerder Gini Wijnaldum jou tijdens de komende teambespreking onderbreekt om over regenboogarmbandjes te vergaderen als jij net staat uit te leggen wat de tactiek wordt nu die sympathieke lantaarnpaal Wout Weghorst niet meer meedoet. Dan maakt de nummer 3 van groep F, waarvan de meeste ‘armbandjes-eisers’ niet eens weten welk land dat zou kunnen zijn, gehakt van Oranje.

Bovendien zijn die lui uiterst hypocriet.

Hoorde je ze roepen dat Mark Rutte en Hugo de Jonge bij hún kijkcijferhits sinds maart vorig jaar, die wekelijkse persconferenties, regenboogarmbandjes moesten dragen?

Of eisten ze, in dezelfde categorie, van doventolk Irma dat ze in een Black Lives Matter-T-shirt ging staan?

Waarom hoorden we ze niet stampvoeten om een statement tegen #MeToo-tuig toen Eva Jinek dat bikkelharde interview met Hillary Clinton deed?

Eisten ze van koningin Máxima dat ze tijdens dat tv-interview met Matthijs van Nieuwkerk het logo van Kick Out Zwarte Piet op haar speciaal ontworpen designjurk liet naaien?

 

Over vliegtuigen gesproken: dat geënsceneerde dansje van Hare Hooghartigheid Sigrid Kaag na de verkiezingen dat de hele wereld over ging, waarom gebeurde dat niet in een Je Suis Charlie-T-shirt?

En, misschien nog wel het meest merkwaardige: waarom dwong de deugpolitie Jeangu Macrooy niet om van zijn kansloze optreden op het Eurovisie Songfestival (183 miljoen kijkers in 36 landen) dan tenminste een statement te maken tegen homo- en transfobie door het in een onesie (of een jurk) in regenboogkleren te doen?

Dus jouw reactie op die vraag over de achtste finale (“Een statement tegen de Hongaarse antihomowet? We zijn met voetbal bezig”) was de best denkbare reactie.

Nou ja, bijna de best denkbare.

Ik had er eentje nóg beter gevonden.

“Flikker op.”

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Alvast voor volgende week dinsdag.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via Ahmed (die 10% krijgt) of via mevrouw Dijkgraaf (die 50% pakt, als ik mazzel heb).