Politiek

‘Geen seks met gevaccineerde mannen, dan worden jouw eicellen aangetast en word je onvruchtbaar’

22-06-2021 16:02

Thierry Baudet in zijn huiskamer.

“Deze ontwikkeling is bij diverse parallelle groepen terug te zien. Gevaccineerde mensen worden categorisch slechte eigenschappen toebedeeld. Een ‘lifestylevlogger’ die zich Eva van Zeeland noemt, waarschuwt haar volgers bijvoorbeeld geen seks te hebben met gevaccineerde mannen. „Want dan worden jouw eicellen aangetast, en word je dus letterlijk onvruchtbaar.” Op demonstraties wordt opgeroepen ‘niet-wakkere’ mensen te negeren. In de chatgroepen van de Bataafse Republiek (zevenduizend volgers) heten gevaccineerden „een gevaar voor anderen, want ze ademen gevaarlijke nano-deeltjes uit!” Ook „mentaal gezien” vormen ze een gevaar, omdat ze zich „wetten laten voorschrijven door het geïndoctrineerde kuddevee”.

Daar lijkt een deel van de beweging op aan te sturen: het concept van een ‘eigen’ land wordt gebruikt om afstand te nemen van de Nederlandse rechtsstaat. Forum-leider Thierry Baudet zei het onlangs expliciet in een praatje over zijn parallelle samenleving: „Wij erkennen gewoon het gezag niet meer.”

Dit extreme denken kan zich uiteindelijk wel degelijk vertalen in geweld, zegt hoogleraar Van den Bos. „Je ziet het op internet gebeuren: tegenstanders worden geframed als de vijand waartegen je tekeer kunt gaan. Als maar genoeg mensen sympathie krijgen voor het idee dat er bakstenen moeten worden gegooid door de ruit van RIVM-directeur Jaap van Dissel, zullen sommigen dat gaan uitvoeren wanneer de gelegenheid zich voordoet.””

In deze tijd van coronaverwappiesering merk je pas echt goed hoe bikkelhard die bezuinigingen op de GGZ er inslaan. Nog even en de hladol is niet meer aan te slepen.