Ondernemen & zzp

De voordelen van een microkrediet

28-06-2021 10:26

Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar weten niet precies wat het is; een microkrediet. Voor de duidelijkheid, een microkrediet is een klein zakelijk krediet tot een bedrag van maximaal 50.000 euro. Je kunt het al binnen vijf minuten aanvragen en je weet al binnen 24 uur of je in aanmerking komt.

Aanvankelijk bedoeld voor ontwikkelingslanden

Het microkrediet is ooit in het leven geroepen voor mensen in ontwikkelingslanden. Die moesten de kans krijgen een beter bestaan op te bouwen. In 2008 echter, werd het ook in ons land geïntroduceerd. In ons land is het microkrediet bedoeld voor zowel de starters als bestaande ondernemers en dus middelgrote en kleine bedrijven. Het microkrediet kan ze helpen om simpel en snel kapitaal te krijgen om snel te kunnen investeren in bijvoorbeeld nieuwe bedrijfsmiddelen, voorraden of andere zaken die helpen het bedrijf verder door te laten groeien.

De kans was dan al lang verkeken

Microkrediet sprong in op de harde praktijk waarmee ondernemers te maken kregen. Zagen zij kansen om snel door te groeien en klopten zij bij de bank aan voor krediet, dan stuiten ze op een vorm van bureaucratie die z’n weerga niet kende. De procedures waren zo traag, dat wanneer er eindelijk goedkeuring kwam, de kans voor de ondernemer om snel in te spelen op de veranderende markt al lang weer verkeken was. Dat schoot dus niet op. Precies daarvoor is microkrediet ook in ons land geïntroduceerd en om die reden maken meer mensen er gebruik van.

Doorgaans binnen je binnen drie jaar van de lening af

Kenmerken van een microkrediet? Het gaat om een klein bedrag en ook de looptijd van de lening is kort. Dat betekent dat je snel weer van de schuld af bent. Doorgaans is het microkrediet binnen een tot drie jaar afgelost. Je betaalt gelijk een reguliere lening gewoon elke maand een deel aan aflossing en rente. De microkredieten zijn voor de ondernemer vrij te besteden. Je kunt het gebruiken voor investeren in nieuwe machines en voor het aanschaffen van voorraden. Je kunt er ook debiteuren mee betalen. Het is maar net wat je wilt.

Kijk wel goed met wie je zaken gaat doen als het om een microkrediet gaat

Nadelen? De rente is afhankelijk van het risico en de rente kan soms wat hoger zijn als bij andere vormen van zakelijke leningen of hypotheken. Ook komt het wel eens voor dat aanbieders van een krediet dit registreren bij het BKR in Tiel. Zaak dus om wel even kritisch naar de geldverstrekker te kijken met wie je in zee gaat als het om een microkrediet gaat.

Tenminste een jaar ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel

Ondertussen heeft microkrediet zichzelf al lang en breed bewezen. Het is steeds vaker precies dé oplossing die ondernemers zoeken. Je kunt een microkrediet gewoon online aanvragen en krijgt snel uitsluitsel. Vaak dien je als ondernemer wel een omzet te draaien van tenminste 50.000 euro per jaar en dien je tenminste een jaar ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel.