Recensie

Chris Aalberts – Een compliment voor Gideon van Meijeren die de Grote Leider nooit zal tegenspreken 

29-06-2021 12:54

Gideon van Meijeren en Thierry Baudet.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat Gideon van Meijeren een opvallende nieuwkomer is in de Tweede Kamer, horen we Thierry Baudet zeggen in de nieuwste aflevering van zijn talkshow Het Forum. Opvallend is Gideon zeker, met zijn poging om journalist Nikki Sterkenburg in de Tweede Kamer te intimideren en toen hij daarop werd aangesproken haar naam meerdere keren te herhalen, als een klein jongetje dat net van zijn moeder heeft gehoord dat hij niet steeds piemel mag zeggen. Zoals een zesjarige dit soort bestraffende woorden zou negeren, zo doet Gideon dat ook.

‘Er is een probleem: waar Thierry eerder bij Pepijn over diens dunne boekje kon praten, heeft Gideon niets geschreven’

Waarschijnlijk is dit niet wat Thierry met zijn compliment bedoelt, maar dat mag de pret niet drukken. We zijn immers bij Het Forum, waar FvD-Kamerleden – of wat daarvan over is – één voor één langskomen. We zagen al Freek Jansen en Pepijn van Houwelingen. Dit keer is het de beurt aan Gideon. Net als Freek en Pepijn is Gideon ontzettend belangrijk voor Thierry, horen we. Hij werkt al sinds 2018 voor Forum en hij is ontzettend ervaren: hij zat bij de landmacht, deed een master en werkte op het ministerie als wetgevingsjurist. De ondertoon is helder: ook Gideon weet ontzettend veel.

Er is een probleem: waar Thierry eerder bij Pepijn over diens dunne boekje kon praten, heeft Gideon niets geschreven. Als je daarbij optelt dat Gideon zich opstelt als een soort buikspreekpop van Thierry en precies dezelfde standpunten de wereld in slingert, is het duidelijk dat iedere programmamaker zou besluiten hem niet uit te nodigen voor een talkshow. Er valt immers niets te bespreken. In de wereld van Forum zijn echter alle mensen die goede video’s konden maken vertrokken en dus bespreekt Thierry Gideons debatoptredens. Hieruit blijkt dat zijn leerling de standpunten van de Grote Leider perfect kan herhalen.

Hoewel de uitgezonden debatbijdragen lang duren, nauwelijks het bekijken waard zijn en Gideon vaak ook geen heldenrol vervult, ontstaat er toch een interessante dynamiek. Hier in de Forum-echoput is men het contact met de buitenwereld langzaam aan het kwijtraken. Een mooi voorbeeld is Gideon’s aanvraag voor een spoeddebat. Het is een alom bekend Forum-trucje: een zinloze debataanvraag wordt door andere partijen afgewezen alsof die het onderwerp helemaal niet zouden willen bespreken. Die suggestie raakt kant noch wal, maar Forum haalt hem toch uit de kast.

‘GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet is volgens Thierry van de PvdA en hij heeft moeite te bedenken wie de staatssecretaris van Justitie is’

Thierry noemt Carola Schouten meerdere keren ‘dom’ terwijl het niet duidelijk is waarom, anders dan dat ze het oneens is met Gideon. Uitleg waarom Forum de zaken beter op een rijtje heeft blijft telkens uit, in een soort veronderstelling dat de buitenwereld dit van nature zal begrijpen. Dat is onwaarschijnlijk: de meeste mensen die FvD steunden zijn allang gevlucht. Heeft Thierry het zelf nog wel op een rijtje? GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet is volgens Thierry van de PvdA en hij heeft moeite te bedenken wie de staatssecretaris van Justitie is. Vorige week leek Thierry niet te weten wat er met Vestia aan de hand was.

Gideon presteert het om in ruim een uur Thierry niet één keer tegen te spreken, zelfs niet als de grootste onzin uit de mond van de Grote Leider komt. Een voorbeeld is de suggestie dat de corona-app kan worden uitgebreid met metingen van de individuele CO2-uitstoot en in een later stadium gebruikt kan worden om mee te betalen. Zelfs als Thierry beweert dat het grote publiek dom is omdat men alleen de mainstream media consumeert, levert dat geen tegenspraak op, terwijl het alleen maar stemmers wegjaagt. De echoput van Forum is inmiddels zo diep dat het niemand meer op lijkt te vallen.

Aan het einde kondigt Thierry een rechtszaak aan tegen YouTube omdat een van zijn speeches is verwijderd. Of dat een goed idee is valt te betwijfelen, maar Gideon knikt rustig verder. De Grote Leider sluit af met de woorden dat hij heel trots is op Gideon en die begint meteen te glimmen. Zo zie je maar: achter de Grote Leider aanlopen doe je niet voor niets. Het levert niet alleen een mooi baantje op, maar ook een regelmatige aai over je bol.