Politiek

‘Waarom houdt het Westen die roze bril naar China eigenlijk op’

29-06-2021 16:27

“Waarom houdt het Westen die roze bril naar China eigenlijk op? Ja, vanwege de afhankelijkheid natuurlijk, vanwege het geld, de vaccins en de mondkapjes. En vanwege de zonnepanelen, kun je er zelf aan toevoegen, die heel goed zijn voor het milieu en die door Oeigoeren in concentratiekampen worden vervaardigd. Vanwege de technologie, die heel hip is en waarmee China diep doordringt in onze schakelkasten.

Het Westen moet deze roze bril nu maar eens afzetten, zegt de China-deskundige. En ik zeg dit: als we tegenwoordig toch mopperen op groepen die zich loszingen van de werkelijkheid vanuit de cynische gedachte dat alles misgaat, moeten we ook maar eens brommen op groepen die zich loszingen van de werkelijkheid vanuit de cynische gedachte dat alles vanzelf goed komt. Want in werkelijkheid komt alles ook inderdaad goed. Maar niet vanzelf.”

Als reactie op een interview met China-expert Henk Schulte Nordholt in het FD stelt Maxim Februari in NRC de vraag of het Westen niet al te vaak al te makkelijk een roze bril opzet als dat beter uitkomt, onder het mompelen van ‘het komt toch allemaal wel goed’. Want China is, in de woorden van Schulte Nordholt, ‘de grootste dreiging sinds de Tweede Wereldoorlog‘.

Maar Europa kijkt liever door een roze bril naar die dreiging. En heeft het bovendien veel te druk met regenboogvlaggetjes, genderaanspreekvormen en ‘extreemrechts’.