Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de belastingbetaler

30-06-2021 09:31

Sigrid Kaag met medewerker.

Beste belastingbetaler,

Je kunt je afvragen wat het ergste is van de zoveelste Kaag-affaire.

Welke affaire nu weer?

Die rond die propagandafilm die de VPRO begin januari uitzond ten behoeve van Kaags premier-campagne.

Is het ergste dát die propagandafilm überhaupt werd uitgezonden?

Is het ergste dat D66 mocht aangeven wanneer die propagandafilm zou worden uitgezonden?

Is het ergste dat NPO-baas en D66-stemmer Shula Rijxman, zonder dat ze ‘m gezien had, bezwoer dat die propagandafilm ‘ echte journalistiek’ was?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Is het ergste dat D66-campagneleider Sjoerd W. Sjoerdsma zich met de inhoud van die propagandafilm mocht bemoeien?

Is het ergste dat Sjoerd W. Sjoerdsma überhaupt bestáát?

Is het ergste dat na een voorvertoning voor het campagneteam van D66 passages uit die propagandafilm werden geschrapt waarin Sigrid Kaag een Kamerlid denigrerend ‘dat mens’ noemt?

Is het ergste dat de uitzendende omroep VPRO (die geleid wordt door oud-D66-campagneleider en -ghostwriter Lennart van der Meulen) bereid was de beelden in die propagandafilm dusdanig te manipuleren dat het leek alsof Sigrid Kaag op de achterbank van haar dienstauto wél een autogordel droeg?

Is het ergste dat een vrolijk proost-moment in Niger uit de propagandafilm werd geschrapt omdat het contrast tussen Sigrid Kaag en de straatarme lokale bevolking anders wel heel groot was?

Is het ergste dat minister Arie Slob op kamervragen van PVV-Kamerlid Martin Bosma glashard loog over bemoeienis van D66 met de inhoud van die propagandafilm?

Is het ergste dat types als Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing die propagandafilm bejubelden als toonbeeld van Nieuw Leiderschap?

Is het ergste dat de VPRO D66 de suggestie deed om te liegen dat Sigrid Kaag die propagandafilm niet vooraf had gezien om gezeik te voorkomen?

Is het ergste dat die propagandafilm in tegenstelling tot veel andere documentaires níet enkele dagen na de uitzending achter een betaalmuur verdween, zodat D66 ‘m in de campagne kon blijven inzetten?

Is het ergste dat het uren, zo niet dagen duurt voor mainstream media als NRC Handelsblad, het NOS Journaal en de talkshows het nieuws over de bemoeienis van D66 bij de inhoud van die propagandafilm oppakken (als dat al gaat gebeuren)?

Is het ergste dat de opperstaatsomroep NOS in de berichtgeving over die propagandafilm het medium dat over het WOB-verzoek publiceerde (Geenstijl) wegzet als een dubieuze bron en de hoofdredacteur van de VPRO nog altijd vrolijk laat beweren dat ‘journalistiek onafhankelijk’ is gewerkt?

Ik denk het niet.

Het ergste is dat velen van jullie blijkbaar nog altijd denken dat de gang van zaken rond die propagandafilm van Sigrid Kaag bij de meeste grote Nederlandse media, van omroepen tot kranten, een uitzondering is.

Het is geen uitzondering.

Het is gewoon de regel.

Alleen komt de drek zelden zo overduidelijk naar buiten.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Omdat jullie het verdiend hebben.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.