Politiek

Psycholoog: ‘Nakomelingen van slaven wordt trauma aangepraat op basis van onbewezen theorie’

30-06-2021 18:00

Volkskrant-columnistes lezen Geenstijl.nl.

“De afgelopen decennia brachten diverse sociologen en psychologen de gevolgen van slavernij in verband met PTSS in een relatief nieuw fenomeen: het intergenerationeel of transgenerationeel trauma, soms ook wel het ’posttraumatisch slaafsyndroom’ genoemd. Dat slavernij tot PTSS zal leiden is geen verrassing. Maar dat nakomelingen van ’tot slaaf gemaakten’ een beroep doen op dit nieuwe fenomeen is opmerkelijk en bovendien onterecht.

De theorie dat psychotrauma op intergenerationele wijze epigenetisch, dus via dna, kan worden geërfd is – net als de stelling dat institutioneel racisme bestaat – nog altijd onbewezen. Bovendien kunnen talrijke andere factoren en determinanten verantwoordelijk zijn voor de klachten die mensen ervaren.

In plaats van bevolkingsgroepen een trauma aan te praten, kunnen we ons liever richten op onze eigen kracht.

Een trauma vereist een eigen ervaring, niet de ervaring van een ander. Ook nakomelingen van slaven hebben zelf géén ervaringen meegemaakt en beschikken dus ook niet over een geheugen.

De constante herhaling en framing van de mythe dat institutioneel racisme bestaat en gekleurde mensen hieraan lijden is het échte trauma.”

Nou, als een psycholoog het zegt zal het wel waar zijn. Then again, je hoeft geen psycholoog te zijn om te kunnen bedenken dat bij sommige groepen in Nederland het slachtofferschap vooral wordt aangepraat.