Politiek

Hartelijk Keto Koti iedereen, ook namens Sigrid Kaag (D66)

01-07-2021 10:52

PERSBERICHT

Meerderheid vindt niet dat Keti Koti een nationale feestdag moet worden

Zes op de tien mensen vinden niet dat Keti Koti een nationale feestdag moet worden. Ook hoeft er geen landelijk excuus te komen voor het slavernijverleden van Nederland. Deelnemers met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond zijn daar wel voor.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 30.000 mensen. Vandaag, 1 juli, wordt het einde van de slavernij herdacht met het feest Keti Koti (gebroken ketenen). De meerderheid (59 procent) vindt niet dat dit een officiƫle feestdag moet worden. Volgens hen is het voldoende als de mensen die er behoefte aan hebben dit in eigen kring vieren.

Onder deelnemers met een Surinaamse of Antilliaanse afkomst is wel veel steun voor de invoer van Keti Koti als nationale feestdag. Je leest hier waarom dat voor hen belangrijk is.

Een aantal steden overweegt dit jaar excuses voor het slavernijverleden te maken, maar sommige partijen en organisaties willen dat dat ook landelijk gebeurt. Volgens de meeste ondervraagden uit het onderzoek (66 procent) zijn excuses voor het slavernijverleden niet nodig. Zij vinden dat de generatie van nu niet verantwoordelijk gehouden gehouden kan worden voor wat er in het verleden gebeurd is.

Deelnemers van Surinaams of Antiliaanse afkomst vinden in grote meerderheid wel dat de landelijke overheid excuses moet aanbieden. Lees hier waarom zij dat vinden.

/PERSBERICHT