Politiek

Arie Slob: VPRO heeft mij niet volledig geïnformeerd over betrokkenheid D66 bij documentaire over Sigrid Kaag

02-07-2021 19:33

D66-leider Sigrid Kaag

Briefje van mediaminister Arie Slob (CU) op de vrijdagavond aan de Tweede Kamer over Kaaggate: De VPRO heeft hem niet volledig geïnformeerd over de betrokkenheid van D66 bij de documentaire waardoor hij onbedoeld de Tweede Kamer verkeerd informeerde. Leest u even mee:

“Op 10 december 2020 heeft de heer Bosma (PVV) Kamervragen gesteld over de documentaire ‘van Beiroet tot Binnenhof’. Ik heb de antwoorden op de vragen op 18 december 2020 aan uw Kamer gestuurd. Voor de beantwoording van de vragen heb ik informatie opgevraagd bij de VPRO.

Op basis van de informatie van de VPRO heb ik in antwoord op de Kamervragen laten weten dat D66 geen betrokkenheid bij of invloed gehad heeft op de documentaire. Naar aanleiding van de informatie die in het kader van het Wobverzoek over de documentaire ‘van Beiroet naar Binnenhof’ is geopenbaard, zijn er bij mij vragen gerezen over de volledigheid van de informatie van de VPRO.

Ik heb om die reden opheldering gevraagd bij de VPRO. In reactie daarop heeft de VPRO mij gemeld achter de destijds aan mij verstrekte informatie te staan. Inmiddels is mij ter ore gekomen dat de VPRO een eigen onderzoek start naar het interne proces van de totstandkoming van de documentaire.

Alles overziend, mede op basis van de informatie die in het kader van het Wobverzoek geopenbaard is, moet ik vaststellen dat er wel sprake is geweest van betrokkenheid van D66 bij de totstandkoming van de documentaire. De zin ‘D66 heeft geen betrokkenheid bij of invloed gehad op de documentaire.’ die in de antwoorden op de Kamervragen terug te vinden is, is op basis van deze informatie te stellig geformuleerd. Ik stel vast dat de VPRO mij hierover destijds niet volledig heeft geïnformeerd.”

Verder ziet Slob geen reden of aanleiding om zich in de affaire te mengen:

“De onafhankelijkheid van de publieke omroep is een groot goed. Het mediaaanbod van de publieke omroepen moet onafhankelijk tot stand komen onder redactionele verantwoordelijkheid van de omroepen en voldoen aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen. Vanuit mijn positie als minister voor media is het niet aan mij om de betrokkenheid en invloed van partijen bij programma’s te beoordelen, evenmin als de inhoud van programma’s. Dat past bij de (grond)wettelijke vrijheid van meningsuiting en onafhankelijkheid van de media. Om die reden is het niet aan mij als minister voor media om vast te stellen of deze betrokkenheid in overeenstemming is met de Mediawet en de journalistieke code van de NPO.”

Het Commissariaat voor de Media is als onafhankelijk toezichthouder de aangewezen partij om te onderzoeken of de totstandkoming van de documentaire in strijd is met de Mediawet, schrijft Slob. Die overweegt de kwestie te onderzoeken, bleek eerder deze week.

Kaaggate – Sigrid Kaag (D66) draait: ‘Ik neem alle verantwoordelijkheid op mij’