Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Lara Rense

04-07-2021 09:31

Beste Lara,

Soms krijg ik mijn gelijk liever niet bevestigd.

Nadat ik het NRC-interview met regisseur Shuchan Tan en producent Monique Bosman van de propagandafilm ‘Sigrid Kaag – van Beiroet tot Binnenhof’ had gelezen, dacht ik: ze hebben inderdaad niet door dat ze in opdracht van de VPRO full Leni Riefenstahl zijn gegaan.

Met die autogordel…

Met dat verwijderen van de naam van ‘dat mens’ Esther Ouwehand…

Met dat advies aan Kaag om maar te doen alsof ze de voorvertoning niet gezien had…

Met dat wegsnijden van beelden waarop twee zwarte bedienden in het straatarme Niger (gemiddeld salaris 80 dollar per jaar) de blanke kralen- en kettinkjesbezorgers van champagne voorzagen…

Compleet losgezongen van de echte wereld die twee, dacht ik.

Met ook nog dat gaapverwekkende verwijt dat de kritiek op hen, op de VPRO en op de Publieke Omroep allemaal ‘een hetze van Geenstijl en De Telegraaf’ was.

HuishoudenHuishouden

Wat naadloos aansloot op het nóg ridiculere verwijt ‘vrouwenhaat’. Alsof ‘rechts’ (want zo worden mensen met kritiek op de Publieke Omroep altijd gelabeld) niet net zoveel kritiek had op BNNVARA toen dat vier jaar geleden in de aanloop naar de vorige verkiezingen eenzelfde propagandafilm over GroenLinks-leider Jesse Klaver wilde uitzenden. Waar NPO-baas én D66-aanhanger Shula Rijxman toen nog wél een stokje voor stak (want GroenLinks is geen D66).Maar wat ik zei: ze hebben bij de Publieke Omroep en haar leveranciers niet door dat ze full Leni Riefenstahl zijn gegaan.

De objectiviteit is volledig ingeruild voor het hogere doel: het volk dingen door de strot duwen.

Nou is dat van een ledenomroep als de VPRO misschien nog te begrijpen.

Anders wordt dat als de NOS/NTR zich laten gebruiken voor propaganda-doeleinden.

Wat dit met jou te maken heeft?

Nou, jij presenteert op Radio 1 het NOS/NTR-programma Nieuws en Co.

 

En daar blijk jij samen met Natasja Gibbs afgelopen donderdag niet gewoon te hebben gespróken over de afschaffing van de slavernij, maar live op de radio een Keti Koti-ritueel te hebben uitgevoerd.

Op Facebook schreef je er dit over: “Dit Keti Koti ritueel resoneert nog altijd in mijn hele lijf. Wat een moment om afgelopen donderdag live op NPO Radio 1 samen met collega Natasja Gibbs onder begeleiding van de fantastische  Mercedes Zandwijken van de Keti Koti Dialoog deze verbinding te maken. In ons mond stak een Kwasi Bita houtje en op elkaars polsen smeerden we om en om kokosolie. Op de achtergrond waren treur- en vrijheidsliederen te horen van tot slaaf gemaakte voorouders.”

Kwasi Bita-houtje?

Elkaars polsen insmeren met kokosolie?

Resoneren in je hele lijf?

Serieus?

Waar is de journalistieke distantie gebleven die wij van iemand van de NOS mogen verwachten?

Kijk, wat jij privé doet, moet je helemaal zelf weten.

Stiekem overal promotie maken voor het boek van je nieuwe vrouw? Je laten uitwonen door Ellie Lust? Huilen van blijdschap omdat je eindelijk gevaccineerd bent?

I don’t care.

Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

Maar live op NPO Radio 1 van mijn belastingcenten op een houtje bijten en de polsen van je collega met kokosolie insmeren, dat kan dus echt niet.

Dat is ongeveer hetzelfde als een radio-presentator die zich live in de studio laat pijpen.

Maar dat was een shockjock.

En op Radio 3.

En bij een ledenomroep.

Dan ligt het toch net effe anders.

Dus mijn vraag aan jou: kun je je hobby’s voortaan voor buiten de uitzending bewaren?

En ondertussen kan ik alleen maar hopen dat ik je met dat in herinnering brengen van Giel Beelens radiohoogtepunt niet op een idee heb gebracht om nóg verder te gaan.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Omdat je toch niet naar me luistert. Het was in de aanbieding, dus een extra grote pot.

UPDATE En we hebben bewegend beeld :-)

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat via mevrouw Dijkgraaf of via Ahmed.