Chris Aalberts – Nu is zelfs Theo Hiddema geen publiekstrekker meer 

05-07-2021 15:10

Foto @LindavGiezen

De traditie wil dat Forum voor Democratie de eigen evenementen groots aankondigt. Zo ook afgelopen week, toen we Thierry Baudet hoorden over een bijeenkomst op het strand van ’s-Gravenzande, tussen Hoek van Holland en Den Haag. Het zou een memorabele bijeenkomst worden: het was de eerste keer na lange tijd dat Thierry weer samen met Theo Hiddema – inmiddels lid van de Eerste Kamer – op het podium zou staan. ‘Thierry en Theo weer samen het land in’ luidde de titel. De locatie van deze middag is niet toevallig: de man achter deze beach club laat op Twitter duidelijk zien een sympathisant te zijn.

Het Westland is bij uitstek een regio waar Forum veel succes heeft gekend. Laten we even teruggaan naar 16 november 2017, ruim drie en een half jaar geleden, toen Forum net in de Tweede Kamer zat. Het was tijd voor een politieke avond van de LPF Westland, een lokale partij die in een ver verleden onderdeel uitmaakte van de landelijke LPF. Er was een bijzondere gast: Theo Hiddema. Uw verslaggever was erbij. Vervlogen tijden: Hiddema werd gesecondeerd door Jeroen de Vries en Henk Otten, toen nog de mannen achter de schermen en inmiddels al jaren weg en bezig met een eigen partij.

‘Het enthousiasme voor Forum in Westland is duidelijk verleden tijd’

De LPF Westland had een kartbaan in Poeldijk afgehuurd, er was een knappe presentator uitgerukt om Hiddema te interviewen en er moesten stoelen worden bijgeplaatst. Het Westland liep uit voor Hiddema, die met wat grapjes en stevige migratiestandpunten de zaal op zijn hand had. Voorbereid was hij niet, bijvoorbeeld bij vragen over een mogelijke nexit en de gevolgen daarvan voor de boeren in het Westland, maar niemand protesteerde toen hij zei dat er altijd mogelijkheden zijn omdat ‘mensen sowieso groente en fruit nodig hebben’. Applaus, bier, lachsalvo’s: dit was hoe Forum het graag zag.

In maart 2019 was Forum in Westland de grootste partij met 24,3 procent van de stemmen, ruim voor de VVD en het CDA. Bijna 12.000 mensen vertrouwden de partij hun stem toe. Al met al een prachtige plek voor Thierry en Theo om weer samen het land in te gaan, toch? Een foto op Twitter ziet er best aardig uit, want die suggereert een mensenmassa, maar kijk even naar links, want daar staat bijna niemand. Kijk even naar deze video van een sympathisant, waarop hooguit honderd mensen te zien zijn. Op deze een paar meer. Het enthousiasme voor Forum in Westland is duidelijk verleden tijd.

‘Al met al geen fijn einde van de week waarin er officieel een derde partij uit Forum ontstond: BV NL van Van Haga’

Hoe zou Thierry zelf vinden dat het gaat? We leerden de afgelopen jaren dat alles bij Forum om hem draait, en dan met name om grote mensenmassa’s die voor hem klappen. Maar juist in het Westland, waar die mensenmassa’s gemakkelijk op te trommelen waren, blijven de mensen nu weg. Wat zou Theo ervan denken, die ook opleefde van al dat applaus? Nu staat hij op het podium met de boreale vrienden van Baudet, waarvan bekend is dat hij er weinig van moet hebben. FvD-politici in het land zijn nog maar nauwelijks over en de enkeling die er nog wel is, ziet hij waarschijnlijk als intellectueel minderwaardig.

Al met al geen fijn einde van de week waarin er officieel een derde partij uit Forum ontstond: BV NL van Van Haga. Thierry leek het eerder een feest te vinden dat er uit zijn partij zoveel nieuwe initiatieven ontstaan. De kans is inderdaad aanwezig dat GO, JA21 en BV NL elkaar de komende tijd de tent uitvechten en allemaal een stille dood sterven. Maar vooralsnog moeten we er rekening mee houden dat het anders loopt: dit weekend bleven achthonderd mensen op zaterdagmiddag thuis voor de online ledenvergadering van JA21, een veelvoud van het aantal strandgangers op zondagmiddag. Een veeg teken.

Lees ook – JA21; Annabel Nanninga en het echtpaar Eerdmans bezweren dat alles goedkomt