Politiek

Openbaar Ministerie gaat oud-PVV-lijsttrekker Géza Hegedüs vervolgen

05-07-2021 13:51

Geert Wilders en Géza Hegedüs in Rotterdam. (Screenshot Rijnmond)

Persbericht op de maandagmiddag van het Openbaar Ministerie (OM) met de cryptische kop: OM vervolgt voormalig politicus wegens groepsbelediging en aanzetten tot haat. Het OM mag de naam van de verdachte niet geven maar bronnen binnen Justitie bevestigen aan TPO dat het gaat om Géza Hegedüs, de man die in 2017 één dag lijsttrekker was voor de PVV in Rotterdam.

De 58-jarige Rotterdammer wordt verdacht van ‘groepsbelediging en aanzetten tot haat’ in een podcast in 2016. Dat gaat over podcasts van de volgens de AIVD ‘xenofoob nationalistische groepering’ Erkenbrand waar Hegedüs in 2016 meermaals te gast was.

Daarin zei Hegedüs die pleitte voor een ‘etnostaat’ onder meer:

“In mijn omgeving merk ik gewoon een groeiende irritatie naar de negers toe. Negers met grotendeels alleen maar Nederlandse vrouwen. (-) De grote fout die ik vaak gemaakt zie worden in nationalistische kringen is dat het eigenlijk alleen maar, zoals bij Geert, om die mohammedanen draait. Maar het draait om de niet-blanke, niet Europese volkeren. Dáár draait het om.”

Het Openbaar Ministerie vindt dat Hegedüs ‘de grenzen van de vrijheid van meningsuiting heeft overschreden’. Zijn uitlatingen zijn volgens de officier van justitie dan ook strafbaar.

Wanneer de inhoudelijke behandeling zal plaatsvinden is nog niet bekend. Dan zal duidelijk worden voor welke specifieke uitspraken Hegedüs precies vervolgd zal worden.