Reportage

Chris Aalberts – Boeren moeten met Thierry Baudet meedoen, anders zijn ze stomme sukkels 

08-07-2021 15:57

Thierry Baudet op het Malieveld.

Het boerenprotest is deze week weer in Den Haag. Op het Malieveld staan deze woensdag tientallen trekkers in een soort halve cirkel om een podium. Vorig jaar stonden die trekkers er ook en verliepen de protesten nogal grimmig. Nu blijkt de lucht enigszins geklaard en verloopt de manifestatie vredig. Uw verslaggever is voor een afspraak in Den Haag, maar hij is te vroeg. Op het Malieveld valt hij met zijn neus in de boter: daar is Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, die zich vorig jaar ferm uitsprak voor de boeren en tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Hij blijkt net aan de beurt om de menigte toe te spreken.

‘De organisatoren overwegen Thierry niet op het podium te laten’

Vlak voor zijn optreden staat Thierry naast het podium met een Trump-achtig petje op, gesecondeerd door een paar oude bekenden. Thierry maakt ruzie met de organisatie. Hij hing voor de komst van uw verslaggever in een hoogwerker boven het podium, waardoor de spreker op dat moment weinig aandacht kreeg. Het is een mooie illustratie van hoe Forum is gedegenereerd tot een aandachtsmachine, die niet uit is op enige vorm van samenwerking, macht of invloed. Recent splitsten weer FvD’ers af die het extremisme wel door de vingers wilden zien, maar toch begrepen dat alleen effectbejag een heilloze weg is.

De organisatoren overwegen Thierry niet op het podium te laten. Thierry maakt er een video van en meldt dat FvD een enorme band met de boeren heeft, altijd voor ze opkomt en veel steun geniet. Volgens Thierry wil de organisatie het podium alleen geven aan CDA en VVD. Als Forum het podium zou krijgen zou dat ‘een verkeerd signaal geven’ want dan zouden de boeren te veel het conflict aangaan. Thierry liegt weer eens, want het ging om zijn actie in de hoogwerker. De boeren nodigden juist ook politici uit waarmee ze het oneens zijn. Zo mocht ook Laura Bromet van GroenLinks spreken, al sloeg zij die uitnodiging af.

Thierry denkt dat de boeren nu niet vertegenwoordigd worden. Boeren verdienen volgens hem een betere organisatie die echt voor ze opkomt en de strijd aangaat. Boeren moeten een alliantie aan durven gaan met partijen die echt voor hun belang opkomen. Het is heel triest dat boeren hier door hun eigen organisatie worden gekortwiekt. Op enig gevoel voor verhoudingen is Thierry dus niet te betrappen: als je een wig probeert te drijven tussen de organisatoren en de boeren die op de oproep van diezelfde organisatoren zijn afgekomen, weet je dat ze voor hun eigen organisatie kiezen, niet voor jou.

‘FvD is niet meer relevant voor boeren’

Na wat gehakketak mag Thierry alsnog het podium op. Er zou sprake zijn van de grootste diefstal uit de Nederlandse geschiedenis. Hij herhaalt dat het raar is dat andere partijen het podium krijgen. Thierry begint over de massa-immigratie die door de middenpartijen wordt gestimuleerd om het hele platteland vol met flatgebouwen te zetten. De reacties zijn lauw en ook dat is nogal verklaarbaar: deze uitspraken verraden dat Thierry geen enkel idee heeft hoe uitgestrekt het platteland is. Je hebt tientallen miljoenen asielzoekers nodig om het platteland vol enigszins gevulde flatgebouwen te kunnen zetten.

Tot zover de massale steun van de boeren voor Thierry. Ze lijken ook al niet in zijn hoogwerker te willen. Thierry meldt ondertussen dat de boeren de oorlog is verklaard, dat pleidooien voor samenwerking ‘kletsverhalen’ zijn, dat er niet onderhandeld moet worden en dat boeren er keihard in moeten gaan. Vrachtwagenchauffeurs en leraren zouden zich ook moeten aansluiten. Waarom vertelt hij er niet bij. Forum gaat in ‘bijna alle gemeenten’ meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is eigenlijk groot nieuws, maar geen medium pikt het op en de meute juicht er ook niet om.

Een vrouw achter uw verslaggever staat instemmend te schreeuwen, maar ze is ongeveer de enige. FvD is niet meer relevant voor boeren en dat is niet alleen omdat de peilingen tegenzitten en er zoveel afsplitsingen waren. De ster van vandaag heet Caroline van der Plas van BBB. De verschillen vallen enorm op: Van der Plas weet waar ze het over heeft en is minstens zo strijdbaar als Thierry. Of BBB tot enig compromis bereid is valt nog te bezien, maar Van der Plas heeft in ieder geval het hart op de juiste plaats, steekt de boeren een hart onder de riem en laat zien dat de wereld niet alleen om haar draait.

Zo jaagde Thierry in één dag een hele doelgroep weg. Iedereen die Van der Plas een beetje heeft gevolgd ziet dat ze stevige concurrentie is en iedereen met een beetje mensenkennis weet dat Thierry de strijd met BBB niet wint door met boeren ruzie te schoppen. De enige die dit niet ziet is Thierry zelf.