Richard de Mos – De verbazing over de leeftijd van de verdachte die Peter R. de Vries neerschoot snap ik niet

08-07-2021 20:27

Peter R. de Vries.

Na de vreselijke aanslag op Peter R. de Vries, heb ik mij enorm opgewonden over de verbazing die er heerst of wordt gecreëerd aangaande de aanwezigheid van moordlustige jongeren. Al in 2018 sprak toenmalig korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg zijn zorgen uit over de verandering in het daderprofiel bij moordaanslagen. Het gaat over steeds jongere, slecht opgeleide huurmoordenaars met nauwelijks kansen op de arbeidsmarkt en een zwak ontwikkeld geweten. Afgelopen maart zei het Openbaar Ministerie dat het aantal jongeren dat wordt verdacht van een ernstig geweldsdelict blijft toenemen. De verdachte schutter Delano G. is 21 jaar oud.

OM-baas Van der Burg zei destijds in het NOS Radio 1 Journaal te zien dat de jeugd die in aanraking komt met ondermijnende vormen van criminaliteit de neiging heeft om af te glijden vanwege het grote geld. Dan wordt geweld zeker niet geschuwd.

Mocromaffia-achtige toestanden in de praktijk zullen we maar zeggen, waarbij een patroon opdoemt van onervaren schutters die worden ingehuurd om klussen te klaren voor criminele opdrachtgevers, die zelf buiten schot blijven. Er is ook steeds meer geweld tijdens confrontaties op straat: neem de toename van het wapenbezit onder jongeren, de geweldsverheerlijkende drillraps en onvoldoende mogelijkheden tot hulp, waardoor jongeren steeds vaker afglijden. Jongerenwerkers maken zich zorgen over de verharde straatcultuur en het wapenbezit onder jongeren. Ze zien de verheerlijking van geweld onder die groep alsmaar toenemen.

Het hanteren van strikte regels om de verleiding van afglijden richting de criminaliteit te voorkomen ontbreekt steeds vaker. Een tekort aan leraren, een tekort aan agenten, tekortschietende jeugdzorg- en jeugdbescherming.

Vaak is schoolverzuim een eerste signaal, maar wie neemt met al die tekorten de jeugd nog bij de hand? Hoe vaak wordt er daadkrachtig ingegrepen achter de voordeur bij gezinnen waar de opvoeding spaak loopt? Waar zijn die heropvoedingskampen om ontspoorde jeugd weer in het gareel te krijgen? Waar is de zero tolerance-aanpak voor criminele en overlastgevende jeugdbendes? En waar blijven die honderden extra agenten, handhavers en leraren? Wanneer stoppen we met het creëren van wijken die louter en alleen uit kansarme mensen bestaan?

Allemaal vragen waarop we de teleurstellende antwoorden weten. In plaats van daar wat aan te doen, zijn de beleidsmakers liever verbaasd als zo’n jeugdige gewetenloze barbaar Neerlands bekendste misdaadverslaggever afknalt.