Opinie

Waarom Willem Engel beter af is op de gesloten afdeling van een psychiatrische kliniek

19-07-2021 11:15

Thierry Baudet in zijn huiskamer.

Dat Willem Engel en zijn clubje viruswaanzinnigen (pardon, viruswappies) behoorlijk van het padje zijn wisten we al. Maar wat hij op zijn recentste persconferentie verkondigt is zó stuitend dat je je afvraagt of de man, voor zijn eigen veiligheid, niet beter af is in een gesloten afdeling van een psychiatrische kliniek.

Oordeel zelf:

“Ik probeer wat wetenschappelijke en wat media-aangelegenheid te duiden. Laat ik beginnen met welgemeend medeleven en condoleren met de familie van Peter R. de Vries. Iemand die ook voor waarheid en vrijheid aan het strijden was. Maar, dat gezegd hebbende, denk ik dat het ook belangrijk is om te realiseren dat er heel veel nieuws is wat afleidt van de hoofdzaak. Zo hebben wij cyberaanvallen gezien. Zo is er, opeens, een nieuwe watersnoodramp, in het enige gebied dat ongeveer boven zeeniveau ligt. Daar hebben wij onze vraagtekens bij. Zo wordt er heel veel gesproken over de Delta-variant die oprukt. Ondertussen is het gelukkig erg leeg in de ziekenhuizen en is het weer back to normal. Er zijn vrijwel geen overlijdens en opnames meer voor Covid-19. Wat er dan wel aan de hand is in ziekenhuizen daar gaan wij zo op in. Wat we ook veel horen is het verhaal over klimaatverandering, extreem weer et cetera. Ook hier stellen wij grote vraagtekens bij. Wat is hier het nut van en wat is hier het bewijs van? We horen veel gesprek, normaal, over double blind randomized peer reviewed, en nu zou één warme dag opeens het bewijs zijn van klimaatverandering. Ik denk dat we hier te maken hebben met een hoax.”

Willem Engel. Persconferentie Viruswaarheid, 16-07-2021.

Dat Engel zich op één lijn stelt met Peter R. de Vries, een dag na diens overlijden, is hierbij nog de minste gotspe. Natuurlijk, er bestaat vrijheid van meningsuiting; in principe mag je álles zeggen. Maar wie “vraagtekens” plaatst bij een nog gaande zijnde natuurramp, die al aan tenminste 150 mensen het leven heeft gekost en deze uiteindelijk bestempelt als “een hoax”, betreedt een gebied dat voorbij gaat aan gotspes en gektes.