Ondernemen & zzp

Werknemers omscholen, dát heeft pas voordelen

20-07-2021 18:28

Leraar aan het werk. (Pixabay)

Automatisering binnen organisaties leidt ertoe dat sommige functies wegvallen. Het ontslaan van personeel is in dergelijke situaties lang niet altijd noodzakelijk. Personeel omscholen kan een goed alternatief zijn. De ervaring die collega’s hebben opgedaan, kan elders in de organisatie goed van pas komen. Bekijk het aanbod van NCOI of bijvoorbeeld LOI eens om te zien welke opleidingen interessant kunnen zijn voor medewerkers op functies die binnen jouw organisatie wegvallen in de komende periode. Maar er zijn nog meer redenen om bijscholing van medewerkers te overwegen.

Tip: bekijk naast het aanbod van opleidingsinstituten ook hun videomateriaal eens. Het videomateriaal geeft een duidelijk beeld van hun werkwijze.

Personeel elders in de organisatie inzetten

Een van de belangrijkste redenen om voor het omscholen van medewerkers te kiezen, is dat zij dan elders in de organisatie kunnen worden ingezet. Zodra er functies wegvallen, hoeven de ervaren arbeidskrachten niet verloren te gaan. Een groot voordeel voor zowel jou als werkgever, als ook voor de medewerker zelf. Belangrijk bij het omscholen van medewerkers is dat hun nieuwe functie past bij de ambities die zij hebben. Zoek naar een opleiding die hier goed op aansluit.

Verbreed de kennis van medewerkers

Een andere reden om voor bij- of omscholing van medewerkers binnen je organisatie te kiezen, is het feit dat het je helpt hun kennis te verbreden. Des te breder de kennis van een medewerker is, des te makkelijker zal het in veel gevallen zijn om vraagstukken op te lossen. Elementen waar andere collega’s nog niet aan hebben gedacht, licht de bijgeschoolde medewerker uit. Op deze manier verlopen processen efficiënter en neemt de foutmarge af. De kennis van medewerkers verbreden kan ook door middel van cursussen voor de organisatie als geheel. Er zijn verschillende partijen die deze cursussen aanbieden.

Voorkom dat medewerkers vastroesten in hun functie

Een derde reden om voor het omscholen van medewerkers te kiezen, is het feit dat dit voorkomt dat zij vastroesten op een bepaalde functie. Het is een veelvoorkomend probleem, waarbij medewerkers vasthouden aan de werkwijze die zij al jaren hanteren. Nieuwe inzichten worden niet opgemerkt, wat processen mogelijk niet op de meest efficiënte manier laat verlopen. Door medewerkers extra scholing aan te bieden, kunnen zij hun kennis over specifieke vakgebieden updaten. Op deze manier wordt voorkomen dat zij vast blijven houden aan een werkwijze die jaren geleden de meest efficiënte was. Daarnaast houdt het medewerkers ambitieus, wanneer zij regelmatig een extra opleiding of cursus kunnen volgen.