Politiek

Wybren van Haga wil weten waarom Rutger Groot Wassink Amsterdams homorapport achterhield

20-07-2021 13:02

Wybren van Haga en Rutger Groot Wassink.

Bericht in de Telegraaf dinsdag: ‘Mokumse homohater vaak een allochtoon‘. Wat blijkt: slachtoffers van homodiscriminatie in Amsterdam stellen dat hun belagers vaak jongeren zijn die een ’niet-Nederlandse’ achtergrond hebben. Dat staat in het rapport (PDF) ‘actieonderzoek Anti-discriminatie LHBTIQ+’ dat op verzoek van GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink (diversiteit en antidiscriminatie) werd opgesteld. Pikant: het rapport lag al sinds 1 februari op het bureau van de wethouder.

‘Pas als we in kaart hebben waar homohaat vandaan komt, kunnen we het krachtig bestrijden’

Afgelopen donderdag – een half jaar later – stuurde Groot Wassink het rapport naar de Amsterdamse gemeenteraad (die inmiddels met reces is). Dat is Tweede Kamerlid Wybren van Haga (die onlangs zijn partij BVNL oprichtte) ook niet ontgaan. Hij wil opheldering van minister voor Emancipatiezaken Ingrid van Engelshoven (D66).

Van Haga wil van de minister weten waarom Groot Wassink ‘een rapport over homodiscriminatie maandenlang in één der spelonken van het Amsterdamse stadhuis heeft laten verstoffen’. Het Kamerlid wil dat Van Engelshoven ‘een krachtig signaal’ naar Amsterdam afgeeft met de oproep ‘om homohaat keihard aan te pakken en daarbij de uitkomsten van het onderzoek, waaruit blijkt dat Marokkaanse jongeren vaak dader zijn, serieus te nemen’.

Volgens Van Haga dekt Groot Wassink ‘hier opzichtig partijgenoot en burgemeester Femke Halsema die niets wil weten van daderprofielen’. Het Kamerlid verwijst in zijn Kamervragen naar een optreden van Halsema in talkshow M vorig jaar waarin zij stelde dat de gedachte dat homohaat zich ‘onder een groep concentreert een illusie’ was:

“Het heeft er alle schijn dat de GroenLinks-wethouder niet over de uitkomsten wil praten en dat is schokkend omdat uit het rapport blijkt dat slachtoffers van homodiscriminatie in de hoofdstad stellen dat hun belagers vaak jongeren zijn die een ’niet-Nederlandse’ achtergrond hebben. Groot Wassink dekt hier opzichtig partijgenoot en burgemeester Femke Halsema die niets wil weten van daderprofielen, in plaats van dat hij als verantwoordelijk wethouder alles op alles zet om homohaat te verbannen.”

Van Haga wil bovendien dat Van Engelshoven zorgt dat het onderzoek wordt uitgebreid over alle grote steden.“Pas als we in kaart hebben waar homohaat vandaan komt, kunnen we het krachtig bestrijden.”

Instantupdate – Ook 020 fractievoorzitter Annabel Nanninga (JA21) vindt het vreemde zaak

In Raadsvragen vraagt Nanninga zich af in hoeverre het Amsterdamse college de problematiek eigenlijk ‘urgent’ vindt. Plus:

“Gaat het college nu eindelijk eens ophouden met wegkijken en symboolpolitiek beoefenen met regenboogvlaggen en werk maken van harde aanpak van deze problemen, en zich daarbij – zoals dit rapport onderbouwt – nu eindelijk eens richten op specifiek allochtone jongemannen die de voornaamste oorzaak zijn van deze straatterreur?”

Wordt vervolgd.