Jort Kelder onder vuur vanwege soort van donatie aan Forum voor Democratie

21-07-2021 18:10

Jort Kelder en Thierry Baudet.

TV-fenomeen Jort Kelder onder vuur wegens een soort van donatie aan Forum voor Democratie (FvD). De mediaman met vele petten in heden en verleden blijkt in de aanloop naar de verkiezingen van 2017 een oud-redacteur van één van zijn eigen programma’s een maand lang uit eigen zak te hebben betaald om iedere dag een filmpje te maken voor Forum voor Democratie/Thierry Baudet. En nu is iedereen en z’n oude moeder boos.

Opmerkelijk is het natuurlijk. Maar goed, we hebben het over Jort Kelder. Jeugdvriend van de minister-president, gaat ook wel eens fladderen met de FvD-leider (en laat hem zijn auto wassen) en onderhoudt schijnbaar goede banden met de oprichtster van de Partij voor de Dieren, hij bood haar eens zijn excuses aan toen hij een zakje kattenvoer verorberde.

Als journalist/presentator (Radio1 en Op1) is dat wellicht allemaal ietwat onhandig. Ware het niet dat deze kwestie speelde in 2017; Baudet zat nog niet in de Tweede Kamer en Kelder had nog geen klussen die over politiek gingen anders dan dat hij aan de talkshowtafels aanschoof als ‘opiniemaker’.

En toen Buitenhof in 2019 Baudet aan tafel wilde – met Kelder als presentator – liet Baudet een luid neen horen. De uitzending zou kort voor de Provinciale Statenverkiezingen plaatsvinden, het campagneteam van Baudet was bang – zoals door betrokkenen aan schrijver dezes medegedeeld – dat Kelder Baudet op Nationale Televisie een trucje zou flikken ten faveure van Rutte. Dat was geen gekke zet van Baudet want hij won de verkiezingen (om deze verkiezingswinst vervolgens op boreale wijze weer te laten verdampen).

Ondertussen ruikt voormalig D66 EP’er Marietje Schaake bloed:

Maar die vergelijking gaat niet op: we weten dat de NPO zelf, Kaag, haar ambtenarenapparaat en D66 tijdens dit project intens waren verstrengeld.

Enfin, de uitleg van Jort Kelder zelf vandaag vanaf minuut 18.40: “Er is een soort framing in dit land gaande dat als je in dit geval dan Baudet kent, je fout bent en niet bij de publieke omroep mag werken ofzo. Dat is een heel merkwaardige manier van denken. Ik weet niet zo goed wat ik met die polarisatie moet.”

U mag het zeggen. ‘Kruisigt hem’ of ‘Storm in glas water?’