Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jort Kelder

22-07-2021 11:22

Jort Kelder bij De Vooravond.
Films en seriesFilms en series

Beste Jort,

“Cancel culture”?

“Een soort heksenjacht”?

Omdat een paar mensen vinden dat je niet geloofwaardig meer bent als ‘politiek duider’ of als presentator van OP1, ‘een programma met journalistieke pretenties’?

Stel je niet zo aan zeg!

Als je zo doet, lijk je nanojort wel.

Natuurlijk deugt het niet dat iemand die door de NPO betaald wordt om zijn mening te geven voor de vorige Tweede Kamer-verkiezingen één van de partijen sponsorde door een filmpjesmaker voor die partij te betalen.

Net zo min als het deugt dat iemand die door de NPO betaald wordt om zijn mening te geven meeschreef aan het verkiezingsprogramma van die partij.

Natuurlijk  is iemands onafhankelijkheid daarmee in het geding.

Want zo iemand beïnvloedt hoe dan ook de uitslag van de verkiezingen die-ie zelf zogenaamd onafhankelijk zit te duiden door de partij die de filmpjesmaker van hem cadeau kreeg aan stemmen te helpen. (Tenzij het kutfilmpjes zijn, dan helpt-ie die partij juist de vernieling in.)

Ik snap dus niet dat je nu loopt te schimmelpennincken.

Wat ik wél snap: dat je verbaasd bent over de ophef.

Jij ziet het allemaal niet zo zwaar in.

Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

Je kon met (relatief) een paar centen twéé vrindjes tegelijk helpen: de filmpjesmaker en de wannabe-politicus. Nog aftrekbaar voor de belasting ook. En de programma’s waar je aanzat als ‘politiek duider’ om het merk Jort levend te houden, hadden meteen goeie footage. Was eens wat anders dan die dagelijkse Trudeau-imitaties van het toenmalige NPO-lievelingetje Jesse Klaver.

Bovendien: wat was Forum voor Democratie nou in 2017?

Een beginnend partijtje met nul zetels.

Het kon toch geen kwaad ‘de lijsttrekker met de vrouwenheupen’ (bron) een kontje te geven?

Klein bier!

Veel erger zou het zijn als je in de aanloop van de Tweede Kamer-verkiezingen bij Publieke Omroep een uur durend lik- en slijm-interview zou doen met een lijsttrekker die wél in het centrum van de macht zit en met wie je al honderd jaar persoonlijk bevriend bent.

Bijvoorbeeld: die gozer van de VVD.

Maar dat zou jij nooit doen natuurlijk.

En dat zou de Publieke Omroep ook nooit toestaan. Net zo min als de Publieke Omroep een gratis propagandafilm over die heks van D66 zou uitzenden.

Toch?

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Om je weer wat tot rust te brengen.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat eenmalig via mevrouw Dijkgraaf of maandelijks via de rolstoelmarokkaan.