Politiek

Commissariaat voor de Media start onderzoek naar banden Jort Kelder/NPO met Forum voor Democratie

22-07-2021 18:30

Jort Kelder en Thierry Baudet.

Naar aanleiding van de berichtgeving over Jort Kelder die campagnefilmpjes van Forum voor Democratie (FvD) zou hebben gefinancierd, is twijfel ontstaan bij het Commissariaat voor de Media over zijn onafhankelijkheid als journalist en zo ook over de onafhankelijkheid van de publieke omroep. Er wordt daarom een onderzoek naar de kwestie gestart, meldt de mediawaakhond donderdag.

Update 18.44 – Jort Kelder tegen TPO:

“Als de Kaag-docu en eerder Jesse Klaver zijn onderzocht, snap ik dat wel. Maar ik zie het met alle vertrouwen tegemoet omdat er helemaal geen band is. Dit hele verhaal berust op een komkommerhype.”

Lees ook – Jort Kelder onder vuur vanwege soort van donatie aan Forum voor Democratie

Het Commissariaat:

“De vraag of sprake is van belangenverstrengeling moet worden beantwoord met inachtneming van alle omstandigheden van het geval. Daarom stellen we in dergelijke onderzoeken eerst op zorgvuldige wijze de feiten vast om vervolgens te beoordelen of de Mediawet is overtreden. (-) Omroepen moeten alert zijn op belangenverstrengeling, omdat dit hun onafhankelijkheid raakt.”

Kelder zei eerder weinig kwaads te hebben gezien in het feit dat hij een maand lang een oud-medewerker financierde die filmpjes ging maken voor FvD tijdens de campagne van 2017:

“Er is een soort framing in dit land gaande dat als je in dit geval dan Baudet kent, je fout bent en niet bij de publieke omroep mag werken ofzo. Dat is een heel merkwaardige manier van denken. Ik weet niet zo goed wat ik met die polarisatie moet.”

Briefje van Jan – Aan Jort Kelder