Politiek

Maurice de Hond: ‘Vaccinatie geen meerwaarde als je eerder met Covid19 besmet bent geweest’

24-07-2021 11:19

“Maar welk doel men ook nastreeft, er staat een grote olifant in de kamer, die niet benoemd wordt. En die dus ook bij de data, die we in Nederland te horen krijgen, vrijwel nooit benoemd wordt.

Diverse onderzoeken wijzen uit dat mensen die zelf besmet zijn geraakt, ook als ze geen of weinig symptomen hebben gekregen, een betere bescherming hebben tegen infectie met Covid-19 dan mensen die gevaccineerd zijn!

Dit is een heel interessante studie met grote aantallen, die o.a. laat zien dat degenen die een infectie hebben doorgemaakt in de zes maanden daarna slechts een heel kleine kans hebben weer besmet te raken. En dat een vaccin, nadat je al geïnfecteerd bent geraakt, geen meerwaarde heeft.

Er zijn ook andere studies, die geen echt verschil zien tussen de bescherming die gevaccineerd zijn biedt en de bescherming die je krijgt als je geinfecteerd bent geweest. Maar dat waren allemaal studies voordat de Deltavariant toesloeg. En de eerste cijfers die daarover binnen komen, lijken erop te wijzen dat terwijl de bescherming van het vaccin minder wordt bij de Deltavariant t.o.v. de vorige varianten, dat dit niet het geval is met de bescherming doordat je het al eerder hebt gehad.

Het lijkt er sterk op dat de vaccins minder bescherming bieden tegen het geinfecteerd worden met nieuwere varianten.

Hoe dat gaat verlopen met toekomstige varianten weten we nog niet, maar het valt zeker niet uit te sluiten dat bij toekomstige varianten het effect van vaccineren met de huidige vaccins verder afneemt.

Het lijkt er op dat naarmate de tijd verloopt de mate van bescherming door het vaccin afneemt.

Last but not least: Het lijkt er sterk op dat mensen die geinfecteerd zijn geraakt een betere bescherming hebben tegen nieuwe varianten dan gevaccineerden en hun bescherming ook langer duurt dan die van gevaccineerden.

Deze bevindingen zijn uitermate relevant om te bepalen welke strategie we vandaag en morgen willen en kunnen gaan volgen t.a.v. Covid-19.”

Lees verder op de website van Maurice de Hond >>>