Achtergrond

Opiniepeiling Maurice de Hond: Meerderheid wil Rutte niet terug als premier

25-07-2021 09:55

Mark Rutte.

Ook de uitslag van vandaag laat zien dat de verschuivingen gering zijn, maar dat houdt bij voorbeeld wel in dat maar 71 procent van het electoraat dezelfde partijkeuze maakt als bij de verkiezingen nu 4 maanden geleden. De partijen die de meeste kiezers zijn kwijt geraakt zijn het CDA en 50PLUS. Minder dan 40 procent van de kiezers van 17 maart geven nu aan deze partijen nu nog te stemmen. FVD is bijna 50 procent van haar kiezers kwijtgeraakt. Partijen, die meer dan 80 procent van hun kiezers hebben behouden zijn de VVD, en alle overige partijen, die minder dan 7 zetels in de Tweede Kamer hebben (PvdD, ChristenUnie, SGP, Denk, Volt, JA21, BBB, Bij1).

Opmerkelijk is hoeveel nieuwe kiezers de drie nieuwe partijen Volt, JA21 en BBB aantrekken. Samen staan ze op 10 zetels winst. BBB, die een maand geleden nog op 5 zetels stond, staat nu zelfs op 6 zetels. Alleen BIJ1, die vorige maand nog op 2 zetels stond, staat nu weer op 1 zetel.

Nog steeds wil een meerderheid Mark Rutte niet als premier terug (53 procent). Bij kiezers van D66 en ChristenUnie is dat ruim 40 procent. De kiezers van PvdA en GroenLinks zijn voor bijna 70 procent geen voorstander van Mark Rutte als premier.