Politiek

Bestuur BIJ1 Den Haag stapt op na affaire rondom Quinsy Gario

29-07-2021 13:36

Sylvana Simons en Quinsy Gario.

Het bestuur van de Haagse afdeling van BIJ1 stapt op. Dat melden de BIJ1’ers Damani Leidsman, Deborah Cameron, Mariam El Maslouhi, Samantha Macin en Szilva Balog donderdag. Het vijfkoppige bestuurde schaarde zich eerder achter Quinsy Gario. De Algemene Leden Vergadering van afgelopen weekeinde gaf de doorslag:

“Tot onze grote ontsteltenis is het afgelopen weekend duidelijk geworden dat de nationale organisatie een giftige interne cultuur heeft die ons werk actief tegenwerkt en belemmert als bestuur van een lokale afdeling. Wij hebben gepoogd in dialoog te gaan over onze werkwijze en communicatie om tot een oplossing te komen, echter vonden wij geen luisterend oor bij het partijbestuur. We hebben daarom besloten om de banden met BIJ1 te verbreken en als bestuur op te stappen.”

Het gaat de Hagenaars niet alleen om hoe het landelijk bestuur omging met de kwestie Gario:

“Op vrijdag 23 juli werden in de Volkskrant hooggeplaatste leden binnen BIJ1 geciteerd die wantrouwig naar ons keken en ons beschuldigden van het willen plegen van een coup binnen de partij. Daarna, op zaterdag 24 juli, werd een van onze kernteamleden verbaal gewelddadig vernederd tijdens de ALV. De kandidatencommissie gaf hem, met steun van het partijbestuur, een negatief advies; dit gebeurde zonder hem te informeren en vlak voordat hij zichzelf kon introduceren. Op zondag 25 juli publiceerde bestuurslid Rebekka Timmer vervolgens een verontrustende brief, waarin ze leden die vragen hebben over machtsconcentraties en democratisering ‘intriganten’ noemde. De hierop volgende regel “ik vergeef het jullie” is voor ons een frustrerend en beangstigend bericht gezien de gang van zaken. En op maandag 26 juli beweerde partijleider Sylvana Simons feitelijk onjuist dat onze afdeling nog een campagneplan moet indienen om aangekondigd te worden als afdeling die meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen. De correspondentie met het landelijke bestuur spreekt dat tegen.”

Het bestuur sluit de verklaring af met ‘radicale, intersectionele en dekoloniale groet’.

Chris Aalberts – Quinsy Gario wilde een democratischer BIJ1 en daar had de partijtop geen zin in

Bassiehof – Sylvana Simons is taking care of business, zoveel is duidelijk