Reportage

Chris Aalberts – Terwijl FvD instort wil Thierry Baudet alle gemeenteraden in

30-07-2021 12:06

Thierry Baudet in Tilburg.

In maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen en Forum voor Democratie wil in alle gemeenten mee gaan doen. We horen dit Thierry Baudet donderdagmiddag zeggen bij een partijbijeenkomst in Tilburg. Tot nu toe zat Forum alleen in de gemeenteraad van Amsterdam. Het resultaat? De twee belangrijkste gezichten zijn nu aangesloten bij JA21, van het derde FvD-raadslid vernemen we niets en politiek inhoudelijke prestaties zijn er nauwelijks. Niet zo vreemd dus dat Forum – een irrationele partij die op instorten staat – nu het plan opvat alle andere gemeenteraden te gaan veroveren. Dat zijn er zo’n 350.

‘Onder deze omstandigheden kan Forum de gemeenteraadsverkiezingen het beste aan zich voorbij laten gaan’

Forum is als organisatie flink uitgekleed nu niet alleen veel bekende gezichten zijn vertrokken, maar ook allerlei mensen die achter de schermen voor de partij in touw waren. Elke adviseur zou zeggen: onder deze omstandigheden kan Forum de gemeenteraadsverkiezingen het beste aan zich voorbij laten gaan. Er is immers een enorme kans op organisatorische, personele en inhoudelijke chaos. Maar ja, dit is FvD. De partijleider bevindt zich in een parallelle werkelijkheid en dus heeft hij in al zijn wijsheid het omgekeerde besloten, al weten we natuurlijk nooit of hij binnenkort weer een andere weg inslaat.

Je zou het ambitieus kunnen noemen, maar ook roekeloos. Forum doet mee in Purmerend, de gemeente waar Forum de eigen zomertour begon en die vanwege een fusie eerder naar de stembus gaat dan de rest van het land. Er is nog geen enkele kandidaat, maar bij Forum deert dat niet. Deze donderdag blijkt bij de bijeenkomst in Tilburg dat er licht aan het einde van de tunnel is: Shirley Soenjoto is lid geworden van Forum. Ze is een van de raadsleden die in 2018 in Purmerend voor de PVV aantrad, er al snel met ruzie vertrok en later nog een andere partij versleet. Ze denkt nog na of ze zich verkiesbaar wil stellen voor Forum. Vast wel.

Er is meer roekeloosheid. We zijn deze donderdag in Tilburg en dat is de stad van Hans Smolders, het voormalige LPF-Kamerlid die hier een succesvolle lokale partij heeft. Iedere adviseur zou zeggen: dit is een gemeente die nieuwe rechtse partijen beter aan zich voorbij kunnen laten gaan. De kans op winst is immers klein. Maar zo gaat dat in de wereld van Forum niet: Hans Smolders is immers als Kamerlid samen met Wybren van Haga afgesplitst. Deze week was er op dezelfde manier ook al een FvD-manifestatie in Roden, de woonplaats van de voorzitter van de Drentse JA21-fractie.

‘Nu is de aanhang klein en volks en zo is het lastig verkiezingen winnen’

Of Smolders zich echt zorgen moet maken over de komst van Forum is twijfelachtig. Baudet moet het vandaag doen met een stuk of tweehonderd aanhangers. De verschillen met voorheen zijn groot: de aanhang zat voorheen in alle lagen van de bevolking, maar het gestudeerde deel is inmiddels wel weg. Nu is de aanhang klein en volks en zo is het lastig verkiezingen winnen. Het nieuwe politieke programma heeft dezelfde uitwerking: bij Forum gaat het alleen nog over corona, terwijl de vraag is of de gemeente daar veel aan kan doen en of dit onderwerp in maart nog steeds speelt. Baudet denkt van wel.

Er is enige weerstand tegen de komst van Baudet naar Tilburg, maar je zou kunnen zeggen dat de aanwezige tegendemonstranten niet hebben opgelet: er komen allerlei bedreigingen van rechts, maar niet van Baudet. Tien demonstranten lopen schreeuwend over het plein maar blijken zich niet bij de gemeente te hebben aangemeld. Ze worden weggeleid. Een vrouw zwaait met een protestbord maar moet daarmee stoppen. Zo blijft er van het protest niet veel meer over dan wat kreten op de grond: ‘FvD is kut’ staat er. Een aanhanger heeft er nog ‘goed’ van proberen te maken. Ook dat is niet helemaal gelukt.

De manifestatie vindt deze middag plaats op een leeg Koningsplein. Het podium staat voor een betonnen geraamte en de rest van het plein wordt omringd door flats van het lelijkste soort. Op het plein staat nog een hoge metalen stellage waarvan het doel waarschijnlijk iedereen ontgaat. Je zou bijna denken: vroeger zou Baudet wel iets zeggen over deze lelijke moderne architectuur die op ons allen een bevreemdende uitwerking heeft. Hij heeft echter die luxe niet meer: de kans is groot dat zijn aanhang in dit soort desolate flats woont en hij kan die laatste gelovigen natuurlijk niet van zich vervreemden.

‘Soms lijkt hij te begrijpen dat zijn partij een sterfhuisconstructie’

De vulling van de middag stemt ook al niet vrolijker. Volop sprekers uit de B- en C-categorie. Statenlid Joris van den Oetelaar merkt op dat het erg jammer is dat Forum nog maar één Brabants Statenlid over heeft. Daarna komt het knotsgekke Zeeuwse Statenlid Martin Bos iets zeggen over de geschiedenis en er is een man in een wild hemd die voor Forum kennelijk een gemeenteraad in gaat. Er is één uitzondering: Kamerlid Gideon van Meijeren krijgt hard applaus en hoewel Baudet doet alsof hij dat prachtig vindt, leert de ervaring dat hij het niet aankan als iemand anders populairder is dan hij. Iedereen weet hoe dat afloopt.

Of het goed gaat met De Grote Leider zelf? Hij begint over zijn ouders te klagen, vergelijkt de corona-vaccinaties met een ariërverklaring en gaat niet in op meerdere vragen uit het publiek. Soms lijkt hij te begrijpen dat zijn partij een sterfhuisconstructie is: dan begint hij opeens heel hard te schreeuwen, wat er kennelijk toe moet leiden dat de meute op het plein heel enthousiast gaat doen. Baudet heeft geluk: er zijn hier nog wel wat mensen die voor hem willen juichen. Maar buiten deze tweehonderd man is het applaus wel verstomd. Smolders heeft er vast hard om gelachen.