Politiek

‘De vaccinatieplicht lijkt sluipenderwijs zijn intrede te doen in de VS en Europa’

30-07-2021 15:38

“De vaccinatieplicht, die lang een maatschappelijk taboe was – en niet alleen in Nederland – lijkt zo sluipenderwijs zijn intrede te doen in de VS en Europa.

Over een algehele vaccinatieplicht is in de Nederlandse politiek momenteel geen debat. Een vaccinatieplicht is politiek zeer omstreden. Voor vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer staan zelfbeschikking en de integriteit van het lichaam voorop. De overheid mag niemand dwingen zich te laten prikken, is al heel lang de consensus in Nederland. Dit sluit aan bij de Nederlandse Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) waarin is opgenomen dat ieder mens het recht heeft zelf te beschikken over zijn lichamelijke integriteit.

Een heropening van de discussie over een algemene vaccinatieplicht lijkt niet voor de hand te liggen, gezien de relatief hoge vaccinatiegraad in vergelijking met andere landen

Nee, er zijn geen plannen om de toegang tot bijvoorbeeld horeca en musea te beperken tot mensen met een zogenoemde ‘coronapas’, zoals sommige andere Europese landen doen. Zo’n pas leidt in de praktijk tot een voorkeursbehandeling van gevaccineerden ten opzichte van mensen die niet zijn gevaccineerd.”

Handige samenvatting voor alle antivaxxers, wappies en verstandigen met relevantie kritiek op het overheidsbeleid. Een vaccinatieplicht is in Nederland vrijwel uitgesloten en er komt ook geen coronapas. Wél zullen (en moeten) restaurants en andere plekken waar openbaar veel mensen samenkomen om een testbewijs vragen want er is een wettelijke zorgplicht voor horecahouders, gemeentelijke overheden en festivalorganisatoren.

Overigens is de Delta-variant inmiddels zo besmettelijk als de waterpokken en worden mensen echt heel veel zieker van die variant dus vaccineren is absoluut aan iedereen aan te raden.

Lees ook: Joe Biden gaat vaccinatieplicht voor ambtenaren aankondigen