Chris Aalberts – Word raadslid voor Forum voor Democratie, dan kunt u zichzelf lekker voor paal zetten

05-08-2021 13:23

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.

De video is haastig gemaakt. Thierry Baudet staat voor het FvD-partijkantoor in hartje Amsterdam. Volgens Thierry zijn de gemeenteraadsverkiezingen van maart ongekend spannend. De gemeenten zijn namelijk nodig voor de implementatie van alle kabinetsplannen, van vaccinaties en lockdowns tot de plaatsing van windmolens en asielzoekerscentra. Daarom wil Forum voor Democratie in zoveel mogelijk gemeenten meedoen. Forum kan dan plannen tegenhouden of met alternatieven komen en zo echte verandering brengen. Daarom moeten sympathisanten zich vooral aanmelden om raadslid te worden.

‘Gemeenten krijgen simpelweg taken opgedragen door het Rijk en kunnen daar helemaal niet onderuit’

Thierry heeft ook nog een speciale oproep. Als u woont in de toekomstige gemeenten Dijk en Waard, Maashorst, Purmerend of Land van Cuijk, moet u zich zeker aanmelden want daar zijn eerder verkiezingen dan in de rest van Nederland. Ook daar wil Forum graag meedoen. Als je Thierry zo hoort, zou je bijna denken dat Forum een serieuze partij begint te worden, maar de werkelijkheid kon er nauwelijks verder vanaf staan. Thierry is hard bezig de lokale afvaardiging van Forum al voor de verkiezingen in de modder te laten stranden. Het gaat mis om twee hele eenvoudige redenen.

Ten eerste versterkt Thierry in deze video het idee dat gemeenten de vrijheid hebben te doen en laten wat ze willen. De werkelijkheid is dat het openbaar bestuur hiërarchisch werkt. Gemeenten krijgen simpelweg taken opgedragen door het Rijk en kunnen daar helemaal niet onderuit. Een willekeurige gemeente – laten we zeggen Roermond – kan niet op eigen houtje besluiten dat deze niet meer meedoet aan landelijk klimaatbeleid of het plaatsen van statushouders, laat staan dat zo’n gemeente kan zeggen dat daar geen lockdown geldt of dat daar niet wordt gevaccineerd.

‘Baudet toont een enorme onderschatting van het werk van raadsleden’

Daar sta je dan als kersvers FvD-raadslid in Roermond te roepen dat een nieuwe lockdown tegengehouden moet worden. De hele gemeenteraad lacht je in je gezicht uit, inclusief de voltallige publieke tribune, maar dat is Thierry’s probleem natuurlijk niet, want hij heeft zijn mediamomentje – ‘Forum gekozen in ruim dertig gemeenten’ – al gehad. Zelfs bij een meerderheid zit het tegenhouden van coronabeleid er op gemeentelijk niveau gewoon niet in, en als FvD-raadsleden de vraag krijgen hoe ze de klimaatdoelstellingen lokaal zonder windmolens willen behalen, staan ze waarschijnlijk met hun mond vol tanden.

We zijn daarmee bij het tweede probleem. Thierry toont een enorme onderschatting van het werk van raadsleden, alsof je als leek je zetel even inneemt en dan beleid meteen verandert. Ieder raadslid weet dat het jaren duurt voordat je effectief bent. Om de zoektocht van de eerste periode enigszins te verzachten is het aan te bevelen je voor te bereiden, bijvoorbeeld door een lokaal verkiezingsprogramma te schrijven en een cursus te volgen, zodat je als raadslid weet waar je wel en niet over gaat, wat je wilt bereiken en wat je bevoegdheden zijn. Maar daar is bij FvD inmiddels geen tijd meer voor.

De herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeenten Dijk en Waard, Purmerend, Maashorst en Land van Cuijk zijn 24 november. Op 11 oktober moeten de partijen in deze gemeenten hun kandidatenlijsten inleveren. Forum heeft dus iets meer dan twee maanden om mensen te vinden, ze te trainen en een programma te laten schrijven. Pas daarna weten aspirant-raadsleden of ze wel in een gemeenteraad willen zitten én kunnen inschatten of dat met de FvD-agenda – welke dat lokaal ook moge zijn – zin heeft. Thierry vindt het kennelijk prima dat de FvD-raadsleden niets gaan bereiken en al snel gedemotiveerd afhaken.

‘Rara waar hebben rechtse kiezers het meest aan?’

Langzaamaan blijkt hoe groot het verschil is tussen Thierry en FvD’ers die vorig jaar zijn afgesplitst. We hoorden afgelopen weekend Annabel Nanninga bij Roderick Veelo praten over JA21. Volgens Nanninga is er te weinig tijd om mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen en dus slaat JA21 die over. De partij doet alleen in Amsterdam mee omdat men daar al in de gemeenteraad zit. Nanninga vindt het sowieso niet zinvol overal mee te doen, omdat er soms al soortgelijke partijen zijn, zoals Richard de Mos in Den Haag, Leefbaar in Rotterdam en Hans Smolders in Tilburg.

Even vergelijken: JA21 vindt dat er onvoldoende tijd is voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022, terwijl Forum mensen rekruteert voor november. JA21 lijkt niet uit te zijn op meer politieke versnippering in gemeenten waar al goede partijen op de rechterflank aanwezig zijn, terwijl Forum naar Tilburg gaat om Hans Smolders in de wielen te rijden. Met Roderick Veelo heeft Nanninga het over zaken waar de gemeenteraad echt iets aan kan doen, zoals cameratoezicht, bij Forum worden aspirant-raadsleden met een vrijwel onmogelijke missie op pad gestuurd. Rara waar hebben rechtse kiezers het meest aan?