In mei 2021 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 309 duizend mensen werkloos. Dat is 3,3 procent van de beroepsbevolking. Gek eigenlijk als je je bedenkt dat er tal van sectoren zijn die zitten te springen om personeel. Één van die sectoren met een schreeuwend personeelstekort is de horeca. Het CBS meldde eind juni 14.000 openstaande vacatures in deze banenmotor. De horeca lukt het maar niet om koks, afwassers en mensen in de bediening te krijgen.
Vanwege het tekort aan personeel moeten sommige horecazaken de deuren zelfs gedwongen sluiten. Extra pijnlijk omdat zij na de voor hen erbarmelijke coronamaatregelen, met maandenlange dichte deuren, eindelijk weer wat kunnen verdienen. Ondernemers gaan noodgedwongen op zoek naar koks uit Portugal, Spanje of Griekenland. Besparen op personeel door bezoekers via een tablet te laten bestellen. Of laten de directeur zelf even in de keuken bijspringen.
Tegelijk kent onze beroepsbevolking dus ruim 300.000 werklozen. Een deel daarvan zou prima in de horeca aan de slag kunnen. Zeker als je kijkt naar het feit dat het in de kaartenbak houden van bijstandsgerechtigden een enorm grote kostenpost is voor de overheid. Op de meeste gemeentebegrotingen zijn de bijstandsuitkeringen, samen met de kosten voor de jeugdzorg, de grootste uitgaven. Geld dat moet worden opgehoest door de hardwerkende belastingbetaler. Die hoge kostenpost kan vanwege de rode arbeidsloper vanuit de horeca fors naar beneden worden gebracht. Mensen aan het werk helpen is daarbij drie keer winst. Personeel voor de werkgever, toekomstperspectief voor de bijstandscliënt én lagere kosten voor de overheid die dan minder uitkeringen hoeft te betalen.
Een mooie kans voor de horecahatende overheid om eindelijk iets goeds te doen voor deze door kabinetsbeleid zwaar getroffen sector. Laat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komen met een gedegen plan om werklozen te koppelen aan sectoren die zitten te springen om personeel.