Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Ank Bijleveld

08-08-2021 09:31

Mevrouw Bijleveld,

Ik vroeg me af of daar nou lang over vergaderd is op het Ministerie van Defensie.

En of u er zelf nog een klap op heeft gegeven.

Over die tweet met die foto’s waarop de regenboogkleuren op de gezichten van de fotomodellen in Defensie-uniforms zijn geshopt, bedoel ik.

Deze:

Met zo’n zaaddodend tekstje dat je de afgelopen dagen bij allerlei bedrijven zag: “Wij beschermen wat ons dierbaar is. Dit doen wij als team, waarin plek is voor iedereen ongeacht geloof, afkomst of geaardheid. Juist die verscheidenheid, waar ieder een unieke bijdrage levert, zorgt dat wij ons werk goed kunnen doen.”

Gelukkig stond er ook een linkje bij naar een website waar we meer informatie konden vinden.

Dus ik kijken.

Bleek van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) te zijn, “het het LHBT+ netwerk van Defensie”.

Huh?

Zijn jullie in de jaren ’90 blijven hangen ofzo?

GezondheidGezondheid
 

Zelfs de SGP heeft (bij wijze van spreken) inmiddels de I (interseksuelen, mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken) en de Q (queers, mensen die zich afzetten tegen ‘hokjesdenken’) geaccepteerd.

Dus waarom niet ‘het LHBTIQ+-netwerk’?

En dan ben ik mild voor u hè, mevrouw Bijleveld.

Want zelfs hier in Eesterga zijn we alweer twee letters verder, de A en de P.

De A van ‘aseksuelen’, mensen die geen behoefte hebben aan seks.

En de P van ‘panseksuelen’, mensen die niet vallen op een bepaald geslacht, maar op iemands karakter of persoonlijkheid.

En wat mij ook opviel: dat de LHBTIQ+’ers die zich ter gelegenheid van de Pride Week lieten interviewen voor de ‘Militaire Courant’ in de kast bleven. Als er zogenaamd plek is voor iedereen bij Defensie, ongeacht zijn/haar/hullie geaardheid, snap ik niet waarom de geïnterviewden alleen maar ‘Daan’ en ‘Jerry’ heten en waarom er foto’s bij moeten van fotomodellen in plaats van ‘Daan’ en ‘Jerry’ zelf.

Voor mij toch een signaal dat het bij Defensie nog niet zo’n ‘veilige werkomgeving’ is voor mannen in jurken en vrouwen die in transitie zijn naar een lichaam met een snikkel.

Sowieso geloof ik niet echt in die mooie praatjes van jullie.

HuishoudenHuishouden
 

Jullie hobbelen wat mij betreft een beetje onderaan het rechterrijtje.

Ver achter ABNAMRO bijvoorbeeld, dat klanten wegjaagt die kritiek durven hebben op baliemedewerkers die net hebben verteld hoe ze zichzelf zien in het genderalfabet.

Terwijl het zoveel beter had gekund hè, mevrouw Bijleveld.

Bijvoorbeeld met een tweet met een foto van u met de tekst: “Onze collega’s Ank en Barbara maken van hun open relaties geen geheim: ‘Wij kunnen liefde geven en voelen voor meerdere personen’. Zij vinden het belangrijk om hiervoor uit te komen op hun werk. Als ministerie maken wij ons sterk voor een werkomgeving waar iedereen zichzelf kan zijn.”

En dan een filmpje erbij waarin die andere die andere PINO, stas Visser, en u zich onder werktijd op een bakkerskar laten uitwonen door een pelotonnetje van de Blauwe Khmer of de Groene Klonten.

Dát zou pas indruk maken.

Ook op uw man.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Zodat lui van de Marechaussee en de Landmacht geen enge ziektes oplopen.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat eenmalig via mevrouw Dijkgraaf of maandelijks via de rolstoelmarokkaan.