Reportage

Forumland – ‘Media doen alles om FvD af te kunnen schilderen als opvangplek voor wappies’

13-08-2021 12:36

Foto: Freek de Swart.

Wie de afgelopen maanden wel eens naar Thierry Baudet heeft geluisterd weet dat hij het steeds vaker heeft over ‘Forumland‘. Een utopische natie met een eigen cryptomunt, datingapp, weekbladen, woonwijken en zelfs kloosters om boreale kinderen in op te leiden. Tegelijkertijd horen we vrij weinig over de toekomstige bewoners van dit land. Wie zijn deze Forumlanders? Geloven ze echt allemaal in complotten? En waarom hebben ze zo’n grote behoefte om zich af te scheiden van de rest van Nederland?

“Welkom in de parallelle wereld!” Het zijn de eerste woorden die een medewerker van Forum voor Democratie laat horen nadat het ticket bij de ingangstent is gecontroleerd. Achter haar zitten al een paar honderd man op kleedjes te picknicken naast een leeg podium, het Forumland.

‘De elite wil volgens Pieter de wereldbevolking injecteren met een chip’

Het is niet moeilijk om cynisch te doen over deze FvD-bijeenkomst onder de rook van Nijmegen. Veel meer dan een klein stukje gazon afgezet met rood lint naast een recreatieplas is deze parallelle wereld namelijk niet. Bovendien is het er bewolkt en waait het sowieso te hard voor een fatsoenlijke barbecue. De deelnemers maken er ondertussen het beste van door hun kleedje en kroost extra goed vast te houden. Vruchtbaar is Forumland kennelijk wel gezien het aantal kinderen dat er rondbanjert. Waarschijnlijk zijn zij ook de gelukkigste bewoners want uit de monden van de volwassenen komt vooral een hoop doem en verderf.

Dit blijkt ook wanneer we een beker rosé krijgen aangereikt van Pieter (echte naam niet bij redactie bekend). Na wat opmerkingen over het slechte weer boven ons gaat het namelijk al snel over de slechte staat van de wereld daaronder. Zo vermoedt Pieter dat de coronamaatregelen niks te maken hebben met de volksgezondheid. “Ik twijfel aan de ernst van de situatie. Er wordt een angstcultuur aangedikt om maar tot vaccinaties over te kunnen gaan.” Volgens hem zouden mensen zelf meer onderzoek moeten doen naar het plan ID2020 van het World Economic Forum. De elite wil volgens Pieter namelijk de ganse wereldbevolking injecteren met een chip.

‘Alsof de partij van Thierry geen geld heeft voor een paar goede huiswijnen!’

Hierna volgt de ontboezeming dat de man zelf ooit als ICT’er werkte bij een groot farmaceutisch bedrijf. In deze functie zou hem meermaals gevraagd zijn om grote databestanden te wissen. Wat voor soort bestanden en voor wie wil Pieter niet zeggen, maar wel dat hij erbij betrokken was. “Er zijn ook best veel verpleegkundigen die in opstand komen, maar die worden door de media gecensureerd. Daar zit ook een eindredactie op.”

De pers is überhaupt niet geliefd bij de FvD-aanhang. Deze zou de zoektocht van Thierry Baudet naar de echte waarheid expres belachelijk maken. Alles om de partij maar af te schilderen als een opvangplek voor wappies. Vragen van de verslaggever naar standpunten omtrent ufo’s en de platte aarde vindt Pieter een mooi voorbeeld daarvan. Dat Baudet zelf vaak begint over dergelijke vergezochte complotten ziet Pieter dan ook vooral als een schreeuw om aandacht. “Thierry zorgt voor opruiing anders krijgt hij geen media-aandacht omdat de pers hem sowieso niet accepteert.”

‘Ik snap wel dat je per woord betaald wordt en dus ook een ufo in het artikel erbij plakt’

Als voorbeeld van deze uitsluiting noemt hij een opmerking van Roderick Veelo. Deze zou hebben gesuggereerd dat de Dutch BBQ van de FvD uit armoede is geboren. Alsof de partij van Thierry geen geld heeft voor een paar goede huiswijnen! Tegelijkertijd toont Pieter ook wel enige empathie richting de journalistieke klasse. “Ik snap wel dat je per woord betaald wordt en dus ook een ufo in het artikel erbij plakt.”

‘Je wilt ons toch neerzetten als wappie?’

De vraag of Thierry Baudet stiekem niet zelf onderdeel is van de gecontroleerde oppositie vindt Pieter idem dito een terechte. Eentje die hij zichzelf meerdere malen heeft gesteld, zonder duidelijk antwoord te vinden. “Maar nu heb ik tenminste wel een leuke tijd gehad, terwijl de rest thuis zat opgesloten.”

In het Forumland is ondertussen de zon gaan schijnen en door het publiek gaan broodjes en pruimen. Ook lopen er Forum-medewerkers in witte jassen rond gewapend met schrijfblokken. Hierop kunnen Forumlanders zich aanmelden als kandidaat voor de aankomende lokale en regionale verkiezingen.

Willem (echte naam bij redactie bekend) uit Doetinchem heeft zich ook ingeschreven als gemeenteraadskandidaat. Volgens de oud-militair gedraagt het demissionair kabinet zich veel te autoritair door onder andere indirect een vaccinatieplicht op te leggen. “Ik geloof wel in het virus, maar de kans dat ik er last van krijg is zo klein dat het me geen ene hol boeit.” Willem verwacht verder dat de tweedeling in de samenleving alleen maar groter zal worden en binnen twee decennia wellicht uitmondt in een gewapende revolutie.

Volgens Willem is het doel van Forumland dan ook niet om serieus genomen te worden, maar om mensen de realisatie te geven dat ze niet gek zijn. Tegelijk weet ook hij als afgestudeerd historicus dat de geschiedenis sowieso altijd geschreven wordt door de winnaars. “Wij zijn de laatste vrije generatie, maar ook een hopeloze strijd is nog steeds een strijd die we moeten voeren.”

Het is een mening die veel klinkt in Forumland: het veroveren van echte politieke macht is allang geen doel meer. De hedendaagse FvD-er wordt vooral verenigd door alternatieve ideeën en feiten die voor de rest van het land klinken als absolute waanzin. Verdraagzaamheid voor anderen is er hierbij in overvloed, zolang deze maar buiten de mainstream staan. Zo bewijst ook Willem: “Ik heb net gediscussieerd met een extreem religieus persoon, terwijl ik dat niet ben. Forumland is tolerant en open, zoals ook Nederland ooit was.”

Net als Pieter weet Willem niet 100% zeker of Baudet geen dubbelrol speelt in clownworld. Wel vindt hij het sterk dat de politicus is teruggekomen op zijn eerdere mening rondom de lockdown.

Hoe Willem overigens zelf de kritische Doetinchemse kiezer gaat overtuigen dat hij geen volgevreten machtspoliticus is? Met gepaste trots laat hij een litteken zien op zijn borstkas dat hij heeft opgelopen als soldaat. “Ik ben ooit bij de Landmacht gegaan om het tuig daar te houden en niet hier. Ik dacht toen nog niet kritisch genoeg.”

Op het eind van het gesprek laat Willem weten dat alles wat eerder in het interview gezegd is wordt geschrapt. Als tussenoplossing wordt er afgesproken dat hij de tekst van tevoren mag inzien.

‘Commerciële banken maken geld uit het niets. Elke partij die dat niet aankaart is onderdeel van de controlled opposition’

Iemand die sowieso wel in de media wil verschijnen is Tilasmi Frigge. Een beroemde complotdenker die vooral bekend is geworden door zijn actie ‘NOS = fake news’. Ook TPO is bij Frigge niet heel populair. “Je wilt ons toch neerzetten als wappie?”

Frigge onthult hierna dat hijzelf een onafhankelijk burgerjournalist is. Als bewijs strooit de man een aantal activistische stickers op tafel. Volgens Frigge de enige manier waarop je de waarheid aan het licht kan brengen tegenwoordig. “Als jij een goede journalist zou zijn, dan zou je geen baan meer hebben.”

Het vinden van een feit of tekst dat niet in dit artikel mag verschijnen blijkt echter lastig. Uiteindelijk komt Frigge tot de conclusie dat ‘verslaggevers gewoon nooit wetenschappelijk onderzoek doen’. Dit terwijl zelfonderzoek nu juist het belangrijkste is om de echte realiteit te doorgronden.

Tilassi Frigge.

Gelukkig gaat het al snel over de hypotheekrentecrisis in Amerika, architecten die de NOS niet wil spreken over 9/11 en de magische geldpers. Dat Thierry Baudet weinig oog heeft voor dit laatste neemt Tilasmi hem erg kwalijk. “Commerciële banken maken geld uit het niets. Elke partij die dat niet aankaart is onderdeel van de controlled opposition. Macht corrumpeert.”

Zelf probeert Tilasmi het verschil te maken met ‘De Bataaf’, een alternatief betaalmiddel voor Nijmegen en omstreken. Aangezien macht ook hem kan corrumperen heeft Frigge goed nagedacht over het toezicht hierop. “Deze zal gebaseerd zijn op een boeddhistische stroming met het hoogste moreel-ethische besef.”

Voor Frigge valt intussen langzaam de avond over Forumland en een paar laatblijvers schenken nog een laatste glas in. Ze hebben groot gelijk, want wetenschappelijk gezien heeft het FvD gewoon een punt: niks mis met een Dutch BBQ. Geen middelmatige band op een podium. Geen peperdure foodtruck met taaie burgers en nog slechtere IPA’s. Geen rijen of krapte. Gewoon 100 mensen die met hun eigen mandje en kleedje bij elkaar zitten in de natuur om te barbecueën. Dat zouden meer mensen in Nederland moeten doen.

 

Lees ook: BRIEFJE VAN JAN – Aan de wappies

Lees ook: Chris Aalberts – Ex-FvD’ers vinden hun onderlinge conflicten belangrijker dan hun eigen politieke toekomst