Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

19-08-2021 09:31

Meneer Rutte,

Zondagavond, toen Kabul viel, zat onze minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag gezellig over de zomervakantie te keuvelen met vijf vrienden.

Rob, Jesse, Corinne, Lilianne en Henk.

U kent ze.

Want het zijn toevallig ook de vijf (andere) onderhandelaars van D66, GroenLinks en de PvdA tijdens die nu al bijna een halfjaar durende ‘flitsformatie’ die moet leiden tot uw vierde kabinet.

Die avond ging het, als we de vrolijke vrienden moeten geloven, níet over de ‘aanzet tot een opzet van een mogelijk regeerakkoord’ die u met Kaag had geschreven, maar bespraken ze de vakantiefoto’s.

Dus u moet er vooral niks achter zoeken.

Gezellig een hapje eten met vrienden was voor Sigrid Kaag belangrijker dan het redden van de levens van onze landgenoten en haar Afghaanse medewerkers in Kabul.

Dat liet ze, in het volste vertrouwen dat het goed zou komen, over aan Ank en Ankie, de eh…-zegger van het CDA en de stameloma van uw eigen partij.

U moet trouwens ook niets zoeken achter het interview dat Kaag de volgende dag in het AD liet verschijnen en waarin ze Gert-Jan Segers van de Christenunie, úw gedroomde vierde coalitiepartner, wéér een mes in de rug stak.

Het is helemáál niet zo dat ze u met dat afzeiken van Segers, die ‘roestige geparkeerde auto’ zoals ze hem noemt, probeert te dwingen tot een ultralinks kabinet met GroenLinks én de PvdA.

Dat soort trucs past misschien bij hoe het vroeger ging in de politiek, maar beslist niet bij het ‘nieuwe leiderschap’-verhaal dat Sigrid Kaag (samen met miljoenmiljard kontjes van de ‘onafhankelijke journalistiek’) in maart aan 24 zetels hielp.

Ik geloof dat Sigrid Kaag, die de afgelopen dagen bij Kamerdebatten over haar megafaal in Afghanistan nogal weinig warmte uitstraalde richting Kamerleden die hun functie van volksvertegenwoordiger uitoefenden, vindt dat er nu tempo moet komen in de formatie.

Iets met de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog ofzo.

Dus of u even wilt kappen met dat gezeik over “niet met de PvdA en GroenLinks samen”.

En met dat gedram over dat “de Christenunie nog wel degelijk in het mandje zit”.

Dat maakt zij wel uit.

En aan u is nu de keus of u ook déze publiekelijke vernedering weer slikt om maar de boeken in te gaan als de langstzittende premier van Nederland.

Ik denk het wel.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! In de categorie: je gaat het pas zien als je het door hebt.

PS2. De Nare Jongens hadden het trouwens gisteren ook nog even over de megafaalmokkels.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ schrijf ik ‘om niet’. Wil je desondanks doneren, dan kan dat eenmalig via mevrouw Dijkgraaf of maandelijks via de rolstoelmarokkaan.