Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Sigrid Kaag

30-08-2021 09:31

Mevrouw Kaag,

Is D66 nog altijd tegen het verspreiden van fake-nieuws?

Ik vraag dat namens Neha Sadat, het Belgische meisje dat landde op de militaire luchthaven in Melsbroek.

U verspreidde een tweet van de Belgische volksmenner Guy Verhofstadt met een foto van het huppelende meisje met de tekst: “Dit gebeurt er als je vluchtelingen beschermt… Welkom in België, klein meisje! Prachtige foto van Reuters.”

“Welkom in België, klein meisje!”

Bah.

Ook uw eigen tekst zorgde dat ik een beetje binnensmonds moest spugen.

Want u twitterde in dat vreselijke prinses Beatrix-staccato van u: “Hartverwarmend beeld uit België. Bescherming biedt hoop.”

Verhofstadt en u suggereren met jullie Twitter-berichten dat Neha een vluchtelingenkleuter uit Afghanistan is, die vanaf nu (ongetwijfeld denken jullie erbij: “dankzij Europa”) een beter leven tegemoet gaat.

Bij zoveel zelffelicitatie komt een iconische foto in de stijl van die van Kim Phuc, het rennende napalmmeisje in Vietnam, natuurlijk goed van pas.

Kijk ons eens deugen!

De waarheid is: Neha Sadat ís helemaal geen vluchteling die voor het eerst voet op Belgische bodem zette.

Ze werd zeven jaar geleden geboren in België, heeft een Belgisch paspoort, spreekt perfect Vlaams en was (fuck het negatief reisadvies…) in klederdracht met haar ouders en broertjes en zusjes op vakantie bij familie in Afghanistan.

Toppie dat ze als Belgisch onderdaan is teruggehaald (hadden u en oppasmoeder Bijleveld hun zaakjes maar zo goed voor elkaar gehad als de Belgen), maar laten we het verhaal niet mooier maken dan het is.

Want wie dat doet, verspreidt fake-nieuws.

En toont zich onbetrouwbaar.

ReizenReizen

In uw geval: niet voor het eerst. Ik hoef alleen maar “nieuw leiderschap” of “hier scheiden onze wegen” te roepen en we weten dat u een leugenaar gelijk de minister-president bent.

Niet zo gek dus dat veel mensen er ook geen zak meer van geloven als premier Mark Rutte meldt dat u deze week in ‘de regio Afghanistan’ verblijft.

Die denken natuurlijk: dat mens wil gewoon een lastig debat met de Tweede Kamer ontlopen over de clusterfuck van het terughalen van ónze vakantiegangers (en echte vluchtelingen) en zit lekker in één van haar vier huizen ergens op de wereld een ontspannend boek te lezen terwijl een zzp’er van kleur haar een glas champagne aanreikt en een andere zzp’er van kleur haar poezelige maatjes 42 behandelt.

 

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Omdat de boog niet altijd gespannen kan zijn.