Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Als Omtzigt nu aan de verkiezingen zou meedoen dan haalt die partij 25 zetels

12-09-2021 09:50

Pieter Omtzigt, videostill

De peiling van vandaag verschilt amper van die van de vorige week. D66 ging één zetel omhoog en CDA weer één zetel omlaag. En nog steeds behoorlijk veel kiezers, die aangeven niet te weten op welke partij te stemmen. Nog maar 63 procent noemt op dit moment dezelfde partij van voorkeur als die ze bijna zes maanden geleden hebben gestemt.

Omdat Pieter Omtzigt deze week weer terugkeert in de Kamer is ook de vraag gesteld wat men zou stemmen als hij met een eigen partij aan de verkiezingen deelnam. In de onderstaande tabel ziet u dan de uitslag en wat de gevolgen zijn voor de andere partijen. (Vanzelfsprekend is dit een hypothetische situatie op dit moment, maar het is nog een teken van de volatiliteit van het electoraat).

Vrijwel alle partijen scoren lager als de Lijst Omtzigt mee doet. PVV, VVD, BBB en SP absoluut gezien nog het meeste. Dat het CDA dan niet verliest, is omdat het verlies van die partij t.o.v. 17 maart nu al zo groot is (9 zetels) en vooral in het licht van de breuk met Omtzigt, zodat de resterende 6 zetels gehandhaafd blijven.

Kijk ook: Video – Legendarische toespraak van Pieter Omtzigt (CDA) over de Haagse kliek en de toeslagenaffaire