Doneer aan TPO
Inloggen voor TPO Plus
Neem nu direct een abonnement op TPO+!

OM: Haags gemeenteraadslid Arnoud van Doorn (Partij van de Eenheid) schuldig aan opruiing

Eis: 120 uur taakstraf na tweets over Israël

Door: , 16:23, 14 september 2021
Arnoud van Doorn in de Haagse gemeenteraad.

Eis: 120 uur taakstraf na tweets over Israël

 

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft dinsdag 120 uur taakstraf geëist tegen het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn (Partij van de Eenheid) voor drie opruiende tweets uit 2018 en 2019. “In plaats van zijn verantwoordelijkheid te nemen, heeft verdachte misbruik gemaakt van de grote reikwijdte die zijn tweets hebben”, aldus de officier van justitie op zitting.

Lees ook – Arnoud van Doorn verlaat politiek en verhuist voorgoed naar Marokko

Van Doorn plaatste de bewuste tweets in de context van het conflict tussen Israël en Palestina. Op 14 mei 2018 twitterde hij: “Moge Allah swt de zionisten vernietigen”, op 22 mei 2018 “May Allah swt destroy the zionists” en op 5 januari 2019 “May Allah swt guide or destroy the enemies of Islam”. Swt is een afkorting van een Arabische toevoeging: ‘geprezen en verheven is Hij’. De tweet van 14 mei 2018 ging vergezeld van twee emoticons: één van een vuist en één van vuur. De tweet van 5 januari 2019 was voorzien van een emoticon van vuur.

Naar eigen zeggen had het gemeenteraadslid ten tijde van de tweets zo’n 32.000 volgers op Twitter. Hij beschouwt zijn tweets als een smeekbede en als een bijdrage aan het maatschappelijk debat. Ook verklaart hij dat ‘zionisten’ voor hem niet gelijk staan aan Joden. En dat hij met ‘enemies of Islam’ doelt op personen die aanslagen plegen op moslims.

Het OM ziet dat anders:

“De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar die vraagt ook om verantwoordelijkheid om niet te vervallen in uitingen die opruiend zijn. Verdachte heeft die verantwoordelijkheid niet genomen. Hij heeft met zijn uitingen opgeruid tot strafbare feiten. Dat gaat te ver. Dan heeft het OM de taak om op te treden.”

Het OM vindt ook niet dat de tweets kunnen worden aangemerkt als een bijdrage aan een maatschappelijk debat.

“De bewoordingen en de toonzetting nodigen niet uit tot een open gedachtenwisseling. Het is dan ook niet geloofwaardig dat verdachte een debat op gang wilde brengen. Als politicus met landelijke bekendheid had hij kunnen verwachten dat zijn uitlatingen een grote groep mensen zouden bereiken en door de media zouden worden opgepakt. Hij heeft hiermee gezorgd voor gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving terwijl hij als politicus juist een voorbeeldfunctie heeft.”

De officier van justitie eiste 120 uur taakstraf tegen het gemeenteraadslid. Daarbij hield zij er rekening mee dat hij sindsdien heeft afgezien van soortgelijke tweets.

Lees ook – Dossier Arnoud van Doorn

 
 

Neem nu direct een abonnement op TPO+, zo krijg je toegang tot alle artikelen en kun je reacties lezen en plaatsen.

Ja, ik wil een abonnement

Ja, graag

 

 

 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina) Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over de betaling van je donatie? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Aanbevolen video

Advertentie

 
  True managed webspace
 
 
Linktips: Online Casino | Juridisch Advies Arbeidsrecht