Wybren van Haga – Het zogenaamde nieuwe leiderschap van Sigrid Kaag is slecht voor Nederland en doet haarzelf tekort

17-09-2021 14:04

Sigrid Kaag.

Deze week ging demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken, voor de zoveelste keer in korte tijd, opzichtig in de fout. Ze moest in debat met de Tweede Kamer erkennen dat er veel niet goed is gegaan rond de evacuaties uit Afghanistan. In augustus verliet het Nederlandse ambassadepersoneel, tegen alle instructies in, als dieven in de nacht de Afghaanse hoofdstad. Met een Amerikaanse evacuatievlucht kozen ze ervoor om Kabul te ontvluchten, in plaats dat ze hun taak vervulden, te weten de paspoorten van honderden landgenoten in orde maken om het hen mogelijk te maken het hernieuwde Talibanbolwerk te verlaten.

Dat nieuw leiderschap ook gelijk staat aan jokkebrokken, bleek toen Kaag deed of ze niets wist van de evacuaties. Zo zei Kaag eerder nog dat ze niet op de hoogte was van de Franse evacuaties in Afghanistan. Maar uit een stuk dat naar de Tweede Kamer werd gestuurd blijkt dat de D66-leider hier in juli al van op de hoogte was.Ook gaf ze toe dat ze weliswaar eindverantwoordelijk was voor de evacuaties maar dat Buitenlandse Zaken zelf geen evacuatieplan had. Ze noemde het eigen falen ‘een bitter feit’.

Eerder deze week zette Kaag het formatieproces onder hoogspanning. Ze zette haar onderhandelingspartner Rutte tijdens de HJ Schoolezing weg als een ‘politiek manager’ die ‘ritselt en regelt zonder visie’. Die ‘hopeloos achterloopt bij de rest van Europa’. Als iemand die ‘laks’ is en gebrek aan ‘medemenselijkheid en betrouwbaarheid’ toont. Geen nieuws, geen woord gelogen en kristalhelder vertelde ze wat D66 van plan is met Nederland. Meer migratie, minder ‘kansenongelijkheid’ en een radicale aanpak van het klimaat en onze boeren.

Bij het ‘Omzigt- functie elders’ debat begin april probeerde Kaag VVD-leider Mark Rutte van het schaakbord te spelen door te stellen dat de wegen tussen haar en Rutte zich zouden scheiden.

Kaag haar handelen kenmerkt zich door politieke spelletjes, uitsluiten en het laten prevaleren van persoonlijke- en partijbelangen.

Donderdag kreeg ze daarvoor met een motie van afkeuring de rekening gepresenteerd. Alhoewel dit het volgende schouwspel kan zijn in het Kaagtheater. Als partijleider buiten het demissionaire kabinet heeft ze nu de handen vrij om zich op de formatie te storten. Daar zou ze zich voor het belang van Nederland toch anders moeten gaan opstellen.

Want door het uitblijven van een nieuw kabinet worden thema’s zoals immigratie, woningnood en het aanjagen van de economie niet opgepakt. We mogen daarom gerust vaststellen dat Kaag haar nieuwe leiderschap slecht is voor Nederland. Bovendien doet zij zichzelf, door mee te doen met de kinderachtige spelletjes in de Nederlandse politiek, op een ongelofelijke manier tekort.