Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Omtzigt en Aboutaleb meest genoemd als gewenste minister

19-09-2021 09:50

videostill

Na (weer) een heftige week in politiek Den Haag zien we toch maar weer kleine electorale bewegingen. D66 stijgt nu voor de tweede week een zetel en staat nu op 4 zetels verlies (20). De VVD daalt weer in de richting van de verkiezingsuitslag (-2 naar 35). Bij de overige partijen zien we verschuivingen van hooguit een zetel. Het lijkt erop dat tot er een kabinet is gevormd (of nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven) geen grote verschuivingen meer zulllen plaatsvinden.

De winst van BBB komt met name van FVD, PVV en CDA. Het verlies van CDA gaat met name naar BBB, JA21 en VVD. Het verlies van D66 gaat met name naar PvdA en Volt. Het verlies van FVD gaat naar PVV, BBB en BVNL/Van Haga.

Hoewel de PVV maar één zetel verliest zien we bij die partij wel een wat grotere uitstroom en instroom van kiezers. De PVV verliest aan BBB en JA21, maar wint van FVD.

Gewenste ministers

Ten slotte zijn aan de ondervraagden twintig namen voorgelegd met de vraag of men zou willen dat die personen in het volgende kabinet zouden zitten. Omtzigt en Aboutaleb worden dan het meest genoemd. Omtzigt wordt door een meerderheid van kiezers van vrijwel alle partijen genoemd. Kiezers van VVD en D66 doen dat voor ongeveer de helft. Aboutaleb wordt naast de kiezers van linkse partijen ook veel genoemd door kiezers van VVD, D66 en CDA (in alle gevallen nog meer dan Omtzigt). Alleen bij kiezers van PVV, FVD en JA21 scoort hij lager, maar nog wel hoger dan de meeste bestaande kabinetsleden bij die kiezers.