Politiek

Amsterdam hield vrouwelijke ambtenaren weg bij wethouder Laurens Ivens met medeweten van Femke Halsema

27-09-2021 17:20

Femke Halsema . Foto: Maarten Brante.

Deze zomer stapte de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) op na klachten over ‘verbaal grensoverschrijdend gedrag’ en ‘ongepaste communicatie met vrouwelijke medewerkers’. De gemeente Amsterdam liet vervolgens een extern onderzoek doen naar de kwestie, Het Parool ging van Wobberdewob en maandag bericht de krant over het onderzoek: “Gemeente hield vrouwelijke ambtenaren weg bij wethouder Laurens Ivens.”

Lees ook – Amsterdamse wethouder Ivens (SP) per direct weg wegens ‘grensoverschrijdend gedrag

En dat is pikant want dat betekent dat het Amsterdamse college – de zaak was in 2019 al Chefsache qua betrokkenheid Femke Halsema – er voor heeft gekozen de vermeende slachtoffers te straffen in plaats van de vermeende dader. Wat een doodzonde zou moeten zijn in de Stopera die altijd vooraan staat qua wapperen met de vinger.

Dit wekte dan ook de woede van de ambtenaren in kwestie. De onderzoekers spreken van ‘wrok en ongenoegen’ bij de betrokkenen, mede veroorzaakt door de manier hoe hiermee is omgegaan in de ambtelijke organisatie.

Wat Ivens precies gezegd en gedaan heeft blijft trouwens onduidelijk, die informatie wil de gemeente niet prijsgeven ‘omwille van de persoonlijk omstandigheden van de melders’. Al te prikkelend kan het niet zijn geweest:

“Uit het onderzoek geen voorbeelden bekend van waarbij betrokkene rechtstreeks een expliciet seksuele opmerking heeft gemaakt tegen een vrouw of oneerbaar voorstel heeft gedaan (-) Het betreft verbaal gedrag (op schrift), met een seksuele connotatie.”

Dat riekt dus naar mild-schunnige mailtjes of appjes, een storm in een glas water zogezegd. Het werkelijke schandaal is hoe de gemeente met de kwestie is omgegaan, zoals JA21-fractievoorzitter Annabel Nanninga fijntjes opmerkt.