Politiek

Formatiewatch – D66 spint: Informateur Johan Remkes (VVD) was dronken

28-09-2021 19:44

Johan Remkes (VVD).

Informateur Johan Remkes (VVD) maakte dinsdag bekend dat hij woensdag de fractievoorzitters  van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, VOLT, SGP en Fractie Den Haan ontvangt voor een gezamenlijk gesprek. Dat betekent dus een verkenning van een soort van minderheidskabinet (de opdracht die hij meekreeg van de Tweede Kamer) maar dan aangevuld met andere partijen waaronder dus Fractie Den Haan (LOL-dossier). Duidelijk is dat JA21 (grote speler in de Eerste Kamer) dus niet mag meedoen.

D66 is weinig ingenomen met die route en lekt (uiteraard anoniem) naar de NOS dat het probleem Remkes en zijn vermeende drankgebruik is. NOS’er Xander van der Wulp meldt:

“D66’ers richten in gesprekken met journalisten hun pijlen op informateur Remkes, die ‘warrig’ zou zijn geweest bij het leiden van de gesprekken.

Er werd zelfs gesuggereerd dat er ‘al enige drank in de man’ zou zijn geweest. Een vergaande spin die de autoriteit van de informateur bedreigt, maar die tegelijkertijd tekenend is voor de onvrede bij de drie partijen over hoe het formatieproces verloopt. Desgevraagd laat een woordvoerder van Remkes weten dat de informateur het maandag beperkt heeft gehouden tot twee borrels, eentje voor en eentje tijdens het diner.”

Dat gaat lekker. PVV-leider Geert Wilders heeft een suggestie:

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD):