Achtergrond

BRIEFJE VAN JAN – Aan Sjoerd W. Sjoerdsma

02-10-2021 09:31

Sjoerd,

Vroeger had je op de lagere school drie soorten teringkinderen.

Teringkinderen die klikten bij de juf.

Teringkinderen die anderen aanzetten tot klikken bij de juf.

En teringkinderen die logen tegen de juf om klasgenoten een oor aan te naaien.

Héél soms zit er een teringkind bij dat voor alle drie die naaistreken niet terugdeinst en het meest trots is op zichzelf als-ie ze kan combineren.

Zo’n kind (want toeval bestaat niet) was dan door zijn ouders Daan genoemd. Of Felix. Of, als zijn ouders zelf bij de geboorte wisten wat een misselijk kutkind ze op de wereld hadden geholpen: Sjoerd Wiemer.

Wat dat soort gajes op de lagere school flikt, zal menig kwetsbare klasgenoot (Sjoerd Wiemers pakken altijd de zwakken, nooit de sterken) levenslange traumatische herinneringen aan een nare jeugd opleveren.

Het wordt pas echt vervelend als zulke ventjes zich gestaag omhoog likkend een zekere positie in de maatschappij hebben veroverd en een baas krijgen die zichzelf in hen herkent en die hen alle ruimte geeft hun rattenstreken te blijven uithalen.

Dan lopen ze een keer tegen de verkeerde op.

KlussenKlussen
 

Bijvoorbeeld Johan Remkes, die een poging tot karaktermoord door drie van die teringventjes (“Hij was bezopen”), pareert met: “Ja, ik dronk een borrel voor het eten en een borrel na het eten.”

Alsof er überhaupt íemand in Nederland is die dan niet denkt: Slechts twee borrels als je acht uur moet luisteren naar het gewauwel over ‘nieuw leiderschap’ van dat hooghartige kutwijf van een Sigrid Kaag? Chapeau!

Zet Sigrid Kaag acht minúten tegenover de harde kern van geheelonthoudersvereniging De Blauwe Knoop en ze grijpen allemaal naar de fles!

Dus het is nu wel zo’n beetje klaar met jou, lijkt me.

We hadden al die vuige beschuldigingen richting Geert Wilders en zijn kiezers, toen Wilders Sigrid Kaag, blijkbaar in een milde bui, ‘heks’ noemde. “De wereld van Geert Wilders en zijn vrienden: lekker vrouwen, homo’s, joden en moslims haten van achter je twitteraccountje.”

Bol 7-daagseBol 7-daagse
 

We hadden ook al die kwalijke rol die je speelde in het censureren van de VPRO-documentaire over Sigrid Kaag en naar nu blijkt ondernam je ook nog een poging om de wet te overtreden door de rol van D66 bij die Riefenstahl-film in een Wob-procedure weg te laten lakken.

Je moet zo langzamerhand eens over je schouders gaan kijken, denk ik.

Kijk, Remkes was een gentleman.

Dus die liet het bij een dodelijke oneliner.

Maar je loopt een keer tegen iemand aan, die besluit je op je mooie magere mannetjessmoeltje te timmeren.

En het zou zomaar kunnen dat dan níemand van de omstanders je helpt.

Integendeel.

Want iedereen heeft wel een Daan, Felix of Sjoerd Wiemer in de klas gehad.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Voor als dat moment is aangebroken.