Politiek

‘De Nederlandse zorg zo goed? Een mooi sprookje’

02-10-2021 17:36

“Het Nederlandse gezondheidsbeleid is volgens hem te zuinig, te veel gericht op efficiëntie. Nederlandse patiënten wachten soms maanden of zelfs een jaar op een operatie die in Duitsland in een paar weken kan.

,,Een mooi sprookje’’, zegt hij aanvankelijk over het beeld dat de politiek en zorgverzekeraars hier graag ophangen over dat de Nederlandse zorg zo goed is.

„Hoe goed kan de zorg zijn met wachtlijsten van maanden?’’ Nederlandse politici roemen de korte ligtijd in ziekenhuizen. ,,Als ik patiënten spreek die vanwege de wachtlijsten in Nederland worden geholpen in Duitsland zijn ze juist heel tevreden dat ze daar wat langer in het ziekenhuis mogen blijven, tot ze tenminste echt hersteld zijn. In plaats van dat ze meteen naar huis worden gestuurd.’’

,,In Nederland vinden we al heel snel dat we te veel zorg hebben. In Duitsland zeggen ze: ‘Het moet wel genoeg zijn’. Daarom hebben ze daar die wachtlijsten niet.’’

In Nederland wijzen politici en zorgverzekeraars er graag op dat te veel zorg ook niet goed is en iedere nieuwe ziekenhuisbehandeling nieuwe patiënten trekt. Aanbod creëert vraag en er is ook veel sprake van ‘onnodige zorg’, zo zeggen de zorgverzekeraars en aanhangers van het Nederlandse stelsel.

,,Het is de vraag of dat erg is’’, reageert Friedrich. ,,De patiënten willen toch graag zo goed en zo snel mogelijk geholpen worden. Waarom is wachten altijd beter?”

Arts-microbioloog Alex Friedrich, beroemd geworden door de coronacrisis, verruilt Groningen en het UMCG voor Münster en het academisch ziekenhuis Münster. Dagblad van het Noorden interviewt hem als afscheid, wat interessante uitspraken over het zelf alles behalve gezonde Nederlandse zorgstelsel oplevert, al helemaal als dat zorgstelsel met het Duitse zorgstelsel wordt vergeleken. Want kan dus wél, zorg zonder wachtlijsten, als de politiek maar wil.