Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Rick Nieman

07-10-2021 11:09

Beste Rick,

En tóch vind ik het zielig.

Ik weet niet of het komt doordat ik de laatste weken beroerd slaap, doordat ik op medisch advies veel minder dan me lief is achter mijn toetsenbord mag zitten of doordat met de ouderdom ook de empathie toeneemt.

Maar ik dacht gisteren meteen aan jou.

Natuurlijk is het hartstikke logisch dat WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes die drie vliegen in één klap sloeg toen de gelegenheid zich voordeed.

Vlieg één: ’s lands beste interviewer Sven Kockelmann.

Vlieg twee: het grootste vrouwelijke interviewtalent Fidan Ekiz.

BoekenBoeken

Vlieg drie: een hele dikke vette zak met geld om Sven en Fidan te kunnen betalen, zodat die dolende talkshow Op 1 er eindelijk weer een avond bij krijgt waar je wel met enige interesse naar uitkijkt en waarin het logootje van zijn omroep in beeld is.

Maar Bert ‘weetjewel’ Huisjes heeft nu natuurlijk wel een groot probleem.

Hoe stuurt hij jou naar de uitgang?

Hij duwde je de afgelopen jaren louter veren in je reet (ook toen je Neelie Kroes vroeg wie er mee moest naar Spanje in de zak van Sinterklaas en uit een exclusief lang interview met Rutte slechts het nieuwtje peurde dat de premier had gehuild toen beroepsleugenaar Halbe ‘datsja van Putin’ Zijlstra moest aftreden).

Hij heeft je ongetwijfeld beloofd dat je je geen énkele zorg hoefde te maken over je positie als ‘talkshowhost’ bij ‘WNL op Zondag’ toen ook tot jou wel doordrong dat hij bezig was échte kanonnen binnen te halen.

Maar het is volkomen duidelijk dat Kockelmann en Ekiz niet gekomen zijn voor alleen een uurtje Op 1 op de vrijdagavond. Jouw keuvelprogramma op de zondagochtend (“Meneer Hermans, wat doet u dochter Sophie het góed! Bent u trots?”) is het eerste waar ze na 1 januari zullen opduiken en als het gaat om nieuwe formats op radio en tv wordt vanaf nu natuurlijk (en terecht) éérst aan Sven en Fidan gedacht.

Het kan best dat Bert Huisjes dat glashard ontkent als je het hem vraagt.

Want zo is Bert.

Maar dan raad ik je aan Bert te vragen om inzage in de contracten van zijn nieuwe sterren. En de gespreksverslagen van de afgelopen maanden. En een tijdlijn.

Een beetje op z’n Pieter Omtzigts, met Bert Huisjes in de rol van Mark Rutte. Je zult versteld staan!

En alvast dit: Jan Slagter zoekt voor Max vooral kleurrijke mensen.

Dus dan weet jij, saai potlood van de buitencategorie: ik heb een mooie toekomst achter me.

Nou, daar dacht ik dus gisteren aan, toen ik het beste Publieke Omroep-nieuws in tijden tot me had genomen.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Omdat je nu toch meer tijd zult gaan doorbrengen met je vrouw.

PS2. De Nare Jongens hebben je weer gespaard gisteren.