Chris Aalberts – Lokale Forum voor Democratie-lijsttrekkers hebben geen idee maar dat maakt niets uit

07-10-2021 13:42

De campagnebus van Forum voor Democratie in andere tijden.

Nederland gaat in maart naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar op een paar plekken gaat men al eind november. Er zijn namelijk gemeentefusies in onder andere Heerhugowaard, Purmerend, Uden en Cuijk. Forum voor Democratie (FvD) doet in al deze nieuwe gemeenten mee aan de verkiezingen. Als het aan Thierry Baudet ligt, begint hier zijn nieuwe doorbraak. Het contrast met vier jaar geleden is nauwelijks te missen: toen was Forum nog uiterst terughoudend en deed alleen in Amsterdam mee. Die voorzichtigheid is verlaten: ook in maart wil Forum op veel plekken op het stembiljet staan.

‘Corona is volgens hem een ‘false flag’ voor andere dingen, al vergeet hij te vertellen wat’

Het vinden van geschikte kandidaten is voor alle partijen een enorme uitdaging, laat staan voor nieuwe partijen die niet over een afdelingenstructuur beschikken. De vraag is wie de lokale kandidaten gaat selecteren en hoe men – zeker onder grote tijdsdruk – kan weten dat de aanmelders geen totale idioten zijn. Een uitdaging voor Forum: misschien herinnert u zich nog hoe moeilijk FvD aan geschikte kandidaten voor de provincies kwam. Zou dat nu beter gaan? Laten we kijken naar de drie kandidaten die Baudet deze week vanuit zijn eigen televisiestudio introduceerde.

De primeur was voor Peter Verstegen, een man met een baard die al eens bij de FvD-karavaan te zien was. Hij wordt lijsttrekker in Land van Cuijk, een fusie van onder andere Cuijk, Grave en Boxmeer. We horen dat Verstegen een agrarische achtergrond heeft en op dat terrein maatschappelijk actief was. Wij horen hem vertellen dat ammoniak ‘goed voor de lucht’ is, broeikas ‘gelul’ en zure regen ook. Eigenlijk kloppen alle maatregelen die boeren hebben ingeperkt niet. Corona is volgens hem een ‘false flag’ voor andere dingen, al vergeet hij te vertellen wat.

Ook de gemeenten Purmerend en Beemster fuseren en daar is Daniel Pardoen de uitverkorene. Hij was ondernemer in de automatiseringsbranche en heeft sinds de verkoop van zijn bedrijf alle tijd om zich met corona bezig te houden. Hij is nu voorman van de stichting ‘ik wil gewoon naar school’ die strijdt tegen de corona-maatregelen. Hij wilde de politiek helemaal niet in, maar de omstandigheden maken dit volgens hem noodzakelijk. Baudet fantaseert dat er straks geen corona-regels meer zullen zijn op Purmerendse scholen en dat er vanuit de gemeenteraad een nieuwe school wordt opgericht.

‘Het is heel knap dat Forum op zo’n korte termijn drie lijsttrekkers heeft gevonden’

In Maashorst – een fusie van Uden en Landerd – is Janco Bethlehem lijsttrekker. Bethlehem weet veel van koffie en heeft een eigen koffiehuis. Hij heeft tevens 25 jaar ervaring bij de belastingdienst en de douane. Op Baudet’s uitnodiging vertelt hij over de lokale speerpunten. Dat blijkt corona te zijn: Bethlehem kent de horeca en weet dus ook wat de gevolgen van al het beleid zijn. Bethlehem wil dat er niet op de corona-pas wordt gehandhaafd. Hij gaat zich ook met boeren bezighouden, want daarvan hebben ze er in Maashorst een heleboel. Ook hier wil Baudet een school oprichten.

Het is heel knap dat Forum op zo’n korte termijn drie lijsttrekkers heeft gevonden. Volgens Baudet is er ook in Dijk en Waard – een fusie van Heerhugowaard en Langedijk – eentje gevonden. Er zijn tevens kandidatenlijsten in de maak. Toch is het de vraag of dit leidt tot een wederopstanding van Forum. Drie twijfels.

  1. We kunnen betwijfelen of Baudet weet met wie hij gaat samenwerken. Dit blijkt vooral uit het gesprek met Janco Bethlehem uit Maashorst. Zijn koffiehuis ging vier jaar geleden failliet maar in het gesprek wordt dat niet genoemd. Hij is volgens zijn eigen LinkedIn gewoon loonslaaf. Daniël Pardoen heeft een eigen stichting, maar er is nul bewijs dat die überhaupt weleens mensen bereikt. Hoeveel maatschappelijke ervaring en bedrijfsmatig inzicht deze lijsttrekkers hebben weten we niet, maar hun prestaties zeggen er weinig over. Het heeft er alle schijn van dat de eerste de beste aanmelder bij Forum mocht aanschuiven.
  1. We kunnen ook twijfelen of de lijsttrekkers weten wat de gemeenteraad doet. Ze hebben allen de neiging Baudet na te papegaaien. Verstegen roept dat hij gestopt is met het volgen van de televisie en de krant en Baudet knikt instemmend. Pardoen en Bethlehem zijn vooral bezig met corona, maar de lokale mogelijkheden om iets aan dit thema te doen zijn beperkt. Dat geldt ook voor Verstegens aandacht voor landbouw. Scholen oprichten doen gemeenteraden niet en over de meest belangrijke gemeentelijke thema’s als zorg, de WMO en bestemmingsplannen zwijgen de lijsttrekkers helemaal.
  1. We kunnen sowieso betwijfelen of deze lieden weten waar ze aan beginnen. Ze kijken naar Baudet, zien dat hij allerlei dingen roept en papegaaien dat na. Daarmee sta je aan de zijlijn. Als je als belangrijkste doel hebt vermeende onwaarheden van de landelijke overheid aan te tonen – corona, stikstof – verander je niets want de landelijke regels gelden lokaal gewoon. Met die kritiek doe je aan de verkeerde verkiezingen mee. In de gemeenteraad mag je er ongetwijfeld af en toe je zegje over doen, maar dan gaat de rest koffie halen en vervolgens over tot de orde van de dag. Slimme mensen besparen zichzelf deze afgang.

Baudet zegt meerdere keren dat de verandering in deze nieuwe gemeenten begint. Dat zou ondanks alles goed kunnen: bij de eerste vergaderingen in januari en februari zullen de lokale FvD’ers zichzelf flink voor joker zetten. Wellicht dat dat de aanhang wakker maakt dat je op deze manier helemaal niets verandert.