Politiek

Pleidooi voor ‘apolitieke regering’, u mag helpen zoeken naar kandidaat-ministers

07-10-2021 15:40

Aantreden van het derde kabinet Rutte. (Beeld: Rijksoverheid)

PERSBERICHT

Burgers worden vandaag opgeroepen om goede kandidaat-ministers te tippen aan de Tweede Kamer. Initiatiefnemers De Vries en Rustema roepen iedereen op mee te helpen na een pleidooi hiervoor in een opiniestuk in het Parool.

De oplossing nu is dat ministers niet langer via politieke partijen worden geworven.

Rustema: “We zoeken integere en inhoudelijk sterke bestuurders die ervaring hebben met of in de overheid. Geen zelfstandige ondernemers met een eigen bedrijf, maar ook geen managers die vooral de aandeelhouders dienen. Wel gemotiveerd door de publieke zaak, maar geen partijtijgers. Dat werkt niet weten we nu wel.”

Stefan: “In de EU is het gebruikelijk dat een nieuwe commissaris voor de Commissie in een hoorzitting door het parlement wordt geproefd. Hoewel dat nog wel gaat om politici die door lidstaten worden aangeleverd kunnen we dit model overnemen voor de kandidaten die door de selectie komen.”

De auteurs verwachten dat uit duizenden inzendingen wel minder dan 100 goede kandidaten zijn te filteren. Op de beste kandidaten wordt een dringend beroep gedaan in de Kamer vragen te beantwoorden over lopende en toekomstige kwesties.

Rustema: “Met een dergelijke procedure hebben de kandidaten geen zogenaamd ‘afbreukrisico’. Ze zijn niet zelf op zoek, ze worden gevraagd omdat iemand ze heeft getipt. Dat moet een hele eer zijn. Incompetente ijdeltuiten en op macht beluste politici kunnen zich niet naar voren ellebogen.”

Dit vinden de auteurs belangrijk omdat, zoals De Vries het formuleert: “Een regering waar kennis hebben belangrijker is dan het hebben van kennissen.”

/PERSBERICHT