Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Wopke Hoekstra

08-10-2021 13:25

Minister van Financiën Wopke Hoekstra in de Tweede Kamer tijdens Prinsjesdag 2020. (Screenshot NPO)

Meneer Hoekstra,

Ik begrijp dat het kabinet werkt aan een miljardenpakket om te zorgen dat mensen die van een gewoon salaris leven komende winters de verwarming kunnen aanzetten en een eitje kunnen koken op hun gasfornuis.

Want de gasprijs loopt uit de klauwen.

U heeft, noteerde De Telegraaf, zorgen over de koopkrachtplaatjes, omdat die er voor volgend jaar toch al niet al te florissant uitzien.

“De gasrekening gooit roet in het eten, daar hebben we nog wel wat reparatiewerk te doen”, zei u gisteren in de Tweede Kamer. “Ik vermoed dat het kabinet hier op de een of andere manier een ingreep zal moeten doen.”

En dus is er een ‘crisisteam’ samengesteld met mensen van zes verschillende ministeries om met oplossingen te komen.

Terwijl het zo simpel kan zijn.

KokenKoken

De prijs van een kuub gas bestaat voor meer dan 70 procent uit energiebelastingen en BTW.

Gooi die omlaag.

Klaar.

Maar dat gaan jullie niet doen.

Want jullie zien hier weer een perfecte aanleiding in om mensen die Green Deal van Frans Timmermans in het algemeen en die warmtepomp in het bijzonder door de strot te duwen.

Een kind kon ten tijde van het aannemen van dat Klimaatakkoord aan zien komen dat er maar één manier was om huishoudens zover te krijgen om zo’n kreng neer te zetten: de gasprijs dusdanig laten oplopen dat het gas letterlijk onbetaalbaar was.

Bij, ik noem maar wat, een vaccinatieprogramma zou je dat ‘vaccinatiedrang’ noemen. En zou het worden ervaren als ‘vaccinatiedwang’.

Nu dus: ‘warmtepompdrang’. Alleen de bevoorrechten kunnen op gas blijven koken.

WonenWonen

Er is, naast die dodelijke kongsi van de klimaathandel (zonnepanelen, windmolens, warmtepompen, installatiebranche) en klimaatkerk (van Gretariërs tot “rentmeesterschap”-roepers) nóg een reden waarom jullie de Nederlandse burgers helemaal niet simpel en fatsoenlijk gaan compenseren voor de gascrisis.

Het mag niet van “Europa”.

Frans fuckin’ Timmermans zal het niet toestaan.

Want die rat ruikt zijn kans.

En de buiglaven in Den Haag zullen ‘compensatie’ voor de hoge gasprijs, geruggesteund door een grote meerderheid van de kiezers (sic), dus eerder zoeken in subsidie op isolatiemaatregelen die gewone burgers helemaal niet kunnen betalen dan in het verlagen van die belachelijke 21 procent BTW of de energiebelastingen, die na dat Klimaatakkoord in 2019 nog fors werden verhoogd.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Ter ontspanning :-)